A rák nem pihen, ne csak a lázad mérd!

A COVID-19 járvány ideje alatt sem szabad figyelmen kívül hagyni a daganatos megbetegedések esetleges figyelmeztető jeleit! A Magyar Rákellenes Liga fontosnak tartja a mindenkori megelőzést, és a 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést a pandémiás időben is.

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. Márpedig önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk saját egészségünkért! 

Kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és felismerésével idejében felismerhető egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga egy erre a célra készített plakáttal szeretné még egyértelműbbé tenni, mire kell figyelni, és milyen tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni.

Fotó: 123rf.com

Annak érdekében, hogy a komolyabb daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, illetve, hogy már korai stádiumban felismerhessük a közelgő bajt, a következő nyolc figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk:

  1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  2. Indokolatlan fogyás
  3. Nyelési nehézségek
  4. Nem múló köhögés, rekedtség
  5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  7. Véres, szokatlan széklet, vizelet
  8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek a tünetek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

A Magyar Rákellenes Liga most még fontosabbnak tartja a figyelemfelhívást, hiszen a pandémia idején sokszor háttérbe szorul a daganatos betegségek tüneteire történő odafigyelés. A jelen helyzetben lázmérés mellett a COVID-19 egyéb tüneteinek figyelése az elsődleges, és sajnos ezzel hajlamosak vagyunk a testünk egyéb jeleit figyelmen kívül hagyni. 

Fotó: 123rf.com

Csak úgy, mint a tavaszi hullám idején, az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozata által kiadott szakmai ajánlásban meghatározottak szerint jelen vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritása a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése. Tehát az onkológiai betegek ellátása továbbra is folyik a kijelölt intézményekben. 

Ezért a Magyar Rákellenes Liga arra kéri a lakosságot, hogy ha bármilyen az előbbiekben felsorolt tünetet figyel meg magán, vagy családtagján, azonnal forduljon orvoshoz. A kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, és biztonságosan végzi a betegek ellátását.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.