Otthoni praktikák – Így hangszigeteljünk otthon!

Gyakran van zaj a házban? Lakásunk ablaka előtt jár a busz? Megint ordít egymással a szomszéd és a neje? Itt egy kis otthoni praktikára van szükség.

Mivel érdemes hangszigetelni és hogyan?

Mivel nagyon ritka, hogy semmilyen zajhatás ne érjen bennünket – akár házban, akár lakásban lakunk, vagy egy irodaházban dolgozunk – a hangszigetelés rendkívül lényeges dolog. Ha nem lenne, sem pihenni nem tudnánk megfelelően, sem pedig koncentrálni – akár tanulásról, akár munkáról van szó. Hangszigetelés nélkül állandóan hallanánk a külső zajokat, a közlekedést, a szomszédokat – valljuk be, nem egy üdítő élmény, sőt akár hallásproblémánk is jelentkezhet.

A hangszigetelés többnyire megoldott, amikor beköltözünk egy lakásba – de mi a teendő, ha nincs, ha nem jó, nem elegendő? Milyen hangszigetelő anyagok állnak rendelkezésünkre, melyekkel távol tarthatjuk a zajokat?

Vásárolhatunk hangszigetelő (többnyire hőszigetelő is) üveggyapot filcet feltekerve.  Ennek az anyagnak rugalmas a szálszerkezete, nem éghető és nem tesz kárt benne rovar, rágcsáló. Remek betétanyag, a fémvázas szerelt válaszfalakban használható hangszigetelőként. Lakóépületekben, irodákban, hotelekben, ipari épületekben, kórházakban alkalmazzák. Vannak 5, 10 cm vastag, de 75 milliméter vastagságúak is.

Az üveggyapot lemez használata szintén kiváló hangszigetelő technika. Vastagsága 10 centiméter. Szintén nem ég el és rendkívül ellenálló, nem árt neki a kártevő, rovar, rágcsáló. Elsősorban a tetőterek, szarufák és gerendák közötti szigetelésre alkalmas, illetve gipszkarton válaszfal, álmennyezet esetén is kiváló hangszigetelésre.

Kőzetgyapottal ugyancsak megoldható a hangszigetelés otthon, mely egyben hőszigetelő és tűzgátló is. Ezek a táblák műgyantakötésű kőzetgyapot szálakból készülnek, nem éghetőek és taszítják a vizet. Tartják a formájukat. Alkalmas hangszigetelő technika tetőtér-beépítés esetén, álmennyezetek fölé, alkalmazható szerelt belső és külső falaknál, valamint szerelt padló, a födém szerkezetek közé. Ez az anyag 5 centiméter vastag.

hangszigeteles

Az alap hangszigetelő anyagokból természetesen többféle változat is létezik. A kőzetgyapot tábla zenei próbatermek hangszigeteléséhez is alkalmas. Az ilyen esetekben azonban mindent le kell szigetelni, a padló és a mennyezet sem hagyható ki, és a kőzetgyapot tábla felhelyezése után érdemes gipszkarton réteget is feltenni. Így kapunk egy festhető falat. A padlónál 1 réteg parafa, majd hangelnyelő tábla, fólia és utána burkolóanyag felrakása célszerű.

Mindenki ismeri a tojástartós, kartonos hangszigetelés módszerét – „gagyi” megoldásnak tűnhet, de szintén hatékony. Más kérdés, hogy nem mutatós.

hangszigeteles-2

hangszigeteles-4

Fontos tudni, hogy jó minőségű hangszigetelést otthonra egyedül építeni nehéz, az próbálkozzon meg vele elsősorban, akinek van egy kis gyakorlata benne. A hangszigetelés lényegi problémáival sokan nincsenek tisztában, ez az építőiparban is egy kifejezett szakterület. A szakemberek egyébként kizárják, hogy egy utólagosan beépített hangszigetelés tökéletes lehetne. A mennyezetet különösen nehéz egyedül hangszigetelni, érdemes szakemberre hagyatkozni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index