Otthon is elvégezhető has- és mellkascsapolás tartós katéterrel

A koronavírus-járvány mindannyiunk életében nehézségeket okoz, de a legkomolyabb kihívásokkal azok szembesülnek, akik súlyos betegséggel küzdenek. A COVID-19 robbanásszerű terjedése az állami egészségügyi ellátásban fennakadásokat okozhat, és a koronavírustól való félelmükben gyakran a betegek sem szívesen keresik fel megszokott rendelőjüket.

Szponzorált tartalom

Változás a mellüregi vagy hasüregi folyadékgyülem kezelésében

A rendszeresen felhalmozódó mellüregi- vagy hasüregi folyadékgyülem eltávolítása mindeddig orvosi beavatkozást igényelt és kizárólag kórházi kezelés formájában volt elérhető a kínzó panaszoktól szenvedő betegek számára. Az ewiCare medical center egyedi terápiájával viszont otthoni körülmények között szüntethetők meg a tüdővizenyőt és ascitest kísérő kellemetlen tünetek. A világ számos országában régóta sikerrel alkalmazott eljárásnak köszönhetően a súlyos, elsősorban daganatos betegségekkel küzdők életminősége javul, mobilitásuk megnövekszik és pozitív változásokat tapasztalnak egyéb, alapbetegségüket érintő kezeléseikkel kapcsolatban is.

Egyedi terápia a tünetek megszüntetése érdekében

A mellűri- vagy hasűri folyadékgyülem által okozott panaszok gyakorta elvégzett mellkas- illetve hascsapolásokkal szüntethetők meg, amennyiben vízhajtó kezeléssel nem sikerül gátat szabni a folyadék újraképződésének. A rendszeres has- és mellkascsapolásokat váltja ki az ewiCare medical centerben elérhető terápia: a folyadékgyülem tartós katéterrel történő kezelése. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy egyetlen minimálisan invazív beavatkozással a páciens elkerülhesse a rendszeres kórházi kezeléseket, a rendszeres szúrásokat, és a minden alkalommal fennálló fertőzésveszélyt. A tartós katéter beültetését követően a páciens otthonában saját magának tudja tüneteit enyhíteni, kontrollálni.

Amikor a páciens érzi, hogy tünetei felerősödnek (pl.: nehezedik a légzése), csatlakoztatja a lecsapoláshoz szükséges tartályt, és a folyadék rövid idő alatt lefolyik. A páciens azonnal érezni fogja állapotának javulását. A tartályt – ha telítődött – le lehet választani a katéterről, amelyet kötszerrel rögzítünk a testhez, a ruházat alatt észrevétlenül és zavartalanul viselhető. A művelet akár napi szinten megismételhető, mivel az így leszívott folyadékmennyiség nem megterhelő a szervezet számára, a kórházakban egyszerre eltávolított nagy mennyiséggel ellentétben.

Az otthon elvégezhető folyadék-csapoláshoz szükséges steril kellékek egyszer használatosak, a betegnek minden alkalommal új szettet kell használnia. A folyadék lebocsájtásának lépéseit a pácienseknek meg kell tanulnia, különös tekintettel a higiénés körülményekre és a kötözésre.

Szakértelemmel a betegekért

Az egészségügyi beavatkozás előtt álló pácienseknek célszerű felkészülniük és minél több információval rendelkezniük. Nem csak azért, hogy az eljárás menetével tisztába kerüljenek, hanem azért is, hogy a szakemberrel történő konzultáció során rákérdezhessenek azokra a részletekre, melyek esetleg aggodalommal töltik el őket. Az ewiCare medical center munkatársai magas színvonalú ellátással, kulturált környezetben állnak a visszatérő hasvízzel, mellüregi folyadékgyülemmel küzdő páciensek rendelkezésére. A beavatkozással és a terápiával kapcsolatos kérdésekre szakértelemmel válaszolnak. Rendelőjük kialakítása során arra törekedtek, hogy maximális kényelmet tudjanak biztosítani a hozzájuk érkező páciensek számára.

Nagyon kellemesnek, megnyugtatónak, biztonságosnak éreztem a környezetet. Amikor először konzultáltam a rendelő vezetőjével az eljárásról, rögtön el is döntöttem, hogy belevágok a terápiába.” – nyilatkozta Kozma Ferencné az ewiCare medical centerrel kapcsolatos tapasztalatairól.

Hogyan egyeztethető időpont a magánrendelővel?

Az ewiCare medical center szolgáltatásai előzetes időpont-egyeztetéssel vehetők igénybe. A rendelő telefonos ügyfélszolgálata munkanapokon hívható, a weboldalukon elhelyezett kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével pedig akár visszahívás is kérhető. Pácienseiket a lehető legrövidebb időn belül visszahívják, hogy a konzultáció, beavatkozások részleteiről bővebb tájékoztatást adjanak.

A beavatkozást megelőző személyes és elektronikus konzultációs lehetőség

A kialakult járványhelyzet miatt a páciensek személyesen, és elektronikus módon is élhetnek a terápiát megelőző konzultációs lehetőséggel. A személyes konzultációra a magánrendelő szakorvosával a járványügyi óvintézkedések maximális betartása mellett van lehetőség. A konzultáció, ultrahangos vizsgálat és a beteg leleteinek alapos áttanulmányozása után dönthető el, hogy a katéter-behelyezés elvégezhető-e. Komoly előny, hogy a terápiájuk jellegéből adódóan lehetőség van az orvos és a beteg közti személyes találkozások számát minimalizálni. A legtöbb esetben mindösszesen kétszer – behelyezésnél és varratszedésnél – van szükség a beteg és a szakorvos találkozására.

Az elektronikus konzultáció bevezetését a magánrendelő a betegek védelme érdekében tartotta fontosnak, akik közül egyre többen élnek a lehetőséggel. Ebben az esetben a meglévő leleteket, friss laborvizsgálati eredményeket, és a szedett gyógyszerek listáját elektronikus formában tudja a beteg eljuttatni a rendelőbe. A szakorvos értékelése után a páciens javaslatot kap a kezeléssel kapcsolatban. A leletek szakmai kiértékelésének eredményét szintén elektronikus úton kapja meg a páciens. Az elektronikus konzultációt azoknak betegeknek javasolják, akik számára nehézkes a személyes konzultáción való részvétel. 

A beavatkozást követő első tapasztalatok 

A műtét után szinte azonnal megkönnyebbülést érez a beteg, ahogy a felgyülemlett folyadék távozik. Ez segít abban is, hogy múljon a beavatkozást övező aggodalom. A beavatkozást követően a páciensnek követnie kell az orvosi javaslatokat, hogy szervezete minél hamarabb hozzászokjon a tartós-katéter jelenlétéhez. Figyelembe kell venni, hogy betegenként eltérő a regenerálódási képesség, ami befolyásolhatja a műtét utáni első tapasztalatokat.

Nagyon féltem a beavatkozástól, féltem az idegen testtől, aggódtam, hogy nem gyulladhat-e be. Az orvosok nagyon kedvesek voltak, megnyugtattak, hogy nincs mitől tartanom. Behelyezést követően, amikor kiment a fájdalomcsillapító hatása, még fájt egy kicsit a seb, de nagyon gyorsan regenerálódtam.” – válaszolta Sándori Márta arra a kérdésre, hogyan érezte magát a katéter behelyezése után.

Az otthoni használat betanítása

A páciens az összes otthoni használattal kapcsolatos információ birtokában hagyja el a magánrendelőt, mivel a beültetést mindenre kiterjedő betanítás követi. Ezalatt a betegek megtanulják a tartós-katéter és a vákuumos tartály, vagy tasak helyes összeillesztésének lépéseit, a lecsapolás lezárásaként pedig a seb bekötözésének menetét. A kötszer fedi a katétert, a ruházat alatt észrevétlen marad, és nem hátráltatja a beteget a mindennapi tevékenységeiben. Ahogyan az ewiCare medical center egyik páciense, Kozma Ferencné is fogalmazott:

Egyáltalán nem akadályoz semmiben. Ha megfelelően van rögzítve a kötszer a katéteren, tudok fürdeni vele, a folyadék pedig nem okoz többé fulladást, nem akadályoz a ház körüli teendőkben.”   

Az otthoni használat könnyen és gyorsan elsajátítható, a megszokott környezetben elvégzett első otthoni alkalom pedig máris igazolja a terápia eredményességét. Ascites és tüdővizenyő okozta panaszok kontrollálhatóvá, a lecsapolások pedig előre tervezhetővé válnak. Az eljárás szövődményrátája alacsony, a fertőzés kockázata minimális. Az így  elkerülhető kórházi kezelések pedig segítenek megvédeni a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeket a COVID-19 fertőzési kockázatától. 

Az új típusú koronavírus járvány közepette az ewiCare medical center célja, hogy megoldást nyújtson pácienseinek a visszatérő folyadékgyülemük kezelésére. Az ewiCare medical center szakemberei arra törekszenek, hogy betegeik olyan ellátásban részesüljenek, mely során végig biztonságban érezhetik magukat. Missziójuk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsék.

Küzdenünk kell magunkért, a családunkért. Ha valaki megteheti, éljen a lehetőséggel.” – zárta ewiCare medical centerben adott interjúját Sándori Márta tartós-katéterének behelyezése után.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.