Koronavírus – Finisben a török vakcina?

Törökország megkezdte a SARS-CoV-2 típusú koronavírus elleni, legelőrehaladottabb stádiumban lévő vakcinája, a Turkovac klinikai vizsgálatainak harmadik fázisát.

Az első önkéntesnek az egyik ankarai kórházban adták be a készítményt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök videóhíváson keresztül kapcsolódott az eseményhez. Bejelentette, hogy az oltóanyag a Turkovac nevet kapta. Egyúttal rámutatott: ahhoz, hogy az országot mihamarabb kiszabadítsák a járvány nyomása alól, különösen fontos, hogy saját vakcinával rendelkezzen.

Az oltóanyagot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki.

MTI/Balogh Zoltán

A kis-ázsiai országban január 14-én indult meg az oltási kampány, amelynek tempója június közepe óta minden korábbinál gyorsabb. Kedden 25 éves korra csökkentették az oltásra jogosultak alsó korhatárát.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 28 millió 994 ezer, míg a másodikat 14 millió 572 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

Gyógyszertárban is kapható lesz a COVID vakcina?

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Jáger László

  Máris itt van az új török áfium,ami 1ben orvosság is lesz!!!???..
  no majd +látjuk…..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.