Gyógyszertárban is kapható lesz a COVID vakcina?

A Moderna gyógyszergyár leszerződött egy izraeli céggel, amely arra vállalkozott, hogy egy sor kelet-európai országban, így Magyarországon is forgalmazza majd a vállalat koronavírus elleni vakcináját.

Minden résztvevőt, magánegészségügyi intézményt, sőt még nagykereskedőket is megkérdeztünk, hogy ez pontosan hogy fog zajlani, hol és milyen engedéllyel lehet majd beszerezni az oltóanyagot, de még így sem tiszta a kép.

A Medison Pharma az első olyan gyógyszer-nagykereskedelmi cég, amely kereskedelmi forgalomba hozhat koronavírus elleni vakcinát Magyarországon. A hírt kedden jelentette be a vállalat, a Moderna mRNS-alapú oltóanyagát fogják árulni Izraelben és tizenkilenc közép- és kelet-európai országban, köztük Magyarországon is – számol be az Index.hu.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mit jelent ez pontosan?

A koronavírus elleni – közös uniós beszerzésű – vakcinák (Pfizer–BioNTech, Moderna, Janssen, AstraZeneca) megvásárlását ideiglenes forgalomba hozatali engedéllyel hagyta jóvá az európai gyógyszerhatóság, az EMA. A magyar kormány is így szerezhette be őket, az orosz gyártmányú Szputnyik V-t és a kínai Sinopharm oltóanyagát pedig az Európai Bizottság egy korábbi rendelete értelmében a hazai gyógyszerhatóságok, vagyis az Országos Élelmezés-egészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ jóváhagyásával – saját felelősségre.

Az ideiglenes jóváhagyást az EMA egy évre adja ki, ezt követően visszavonhatja vagy meghosszabbíthatja az engedélyt. Az érvényes engedély birtokában a gyógyszergyártők bármikor elkezdhették volna értékesíteni a piacon a vakcinájat, de kezdetben a különböző kormányok akkora mennyiségben szerződtek le velük, hogy nem volt plusz kapacitásuk.

Ahogy a világ különböző régióiban egyre több szállítmány jut célba, és a kormányok is biztosították polgáraik egy részének az oltóanyagot, jöhet a „második hullám”, a magánszektor ellátása. Ebben a hullámban a gyártók már közvetlenül nagykereskedőknek is értékesítik a tételeket, olyanoknak, mint a Medison Pharma. Az egyik legfőbb kérdés az, hogyan és hogy mi hogyan juthatunk hozzá.

A cikk folytatásáért kattints IDE!

COVID – Átalakíthatók a vakcinák, hogy ne okozzanak vérrögképződést

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Oszt mit csináljak vele!!!??..
  adjam be a macskámnak!!!??,
  nem tartok rá igényt….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.