Fájó szemek koronavírus miatt?

A Covid-szem a koronavírus-fertőzés első öt tünete közé tartozhat – Érdemes minél többet tudni róla, mivel a panaszok árulkodhatnak a betegségről.

A koronavírus-fertőzésnek furcsa jelei is lehetnek. Ezek egyike a „Covid-szem” – a fájó szemek utalhatnak arra, hogy megfertőződtünk, az első 5 tünet között lehet a betegség esetén. Ilyenkor a szem „próbálja elmondani”, hogy valami gond van.

A Covid-19 vírus – mely eredetileg a test légzőszerveit támadta meg -, más fontos testrészeket is érinthet, a szívtől a vesékig súlyosan károsíthatja a fertőzött ember egészségét.

Keveset tudunk azonban arról, mit tesz vírus a szemmel. A Covid lényegében egy gyűjtőfogalom, magába foglalja azokat a tüneteket, amelyek megjelenhetnek a szemen, miután valaki elkapta a vírust.

Gyökeres fordulat a COVID-19 protokollban

Szaakértők szerint a koronavírussal fertőzöttek 1-3 százalékánál kötőhártya-gyulladás jelentkezik,  a szemek kipirosodnak – a jelenséget vörös szemként is említik.

A Covid-vírus több kárt okoz a szervezetben, mint hinnénk. Kötőhártya-gyulladás vagy vörös szem akkor fordul elő, amikor a vírus megfertőzi a kötőhártya szövetet, amely a szem fehér részét vagy a szemhéjak belsejét takarja.

A duzzadt, fájdalmas, bevörösödő szem figyelmeztető jel lehet. Ahogyan az is, ha viszket, vagy nem komfortos érzésünk van a szemmel kapcsolatosan.

Covid-19: miért pont 10 napig tart a karantén?

Fontos tudni viszont, attól, hogy a Covid-szem tünetei jelentkeznek, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a vírus bennünk van. Ezek a panaszok a tartós lázzal, fejfájással, köhögéssel, légszomjjal kísérve lehetnek a koronavírus határozott jelei.

Felmerül a kérdés, terjeszthet-e koronavírust a szemből származó folyadék?

A válasz igen: a fertőzött beteg bármely testnedve átviheti a koronavírust másra. Ebben az esetben a páciens könnyeivel terjedhet – szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a legördült könnyek vagy könnycseppek felületének érintése is szerepet játszhat egy másik ember megfertőzésében.

Ezt a nagyon fájdalmas szövődményt okozza a COVID-19

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.