A körmünk is árulkodhat a tünetmentes COVID-ról

A Covid a körmökön is okozhat elváltozást, mutatjuk, mire figyeljen!

A koronavírus tünetei egyénenként eltérhetnek: a hasmenéstől kezdve a fejfájáson át a légúti tünetekig szerteágazó tüneteket produkál a Covid-19 betegség.

Tim Spector brit epidemiológus egy újabb szokatlan, eddig ismeretlen jelre lett figyelmes: a körmön megjelenő hosszanti vonalak, az úgynevezett Beau-vonalakra hívta fel a figyelmet. A szakember szerint a köröm ezen elváltozása is árulkodhat a koronavírus fertőzésről, pontosabban arról, hogy átestünk a betegségen – számol be az Egészségkalauz.

Az epidemiológus szerint a Beau-vonalak jellemzően a koronavíruson tünetmentesen átesetteknél jelentkezhet. A hosszanti, halvány vonalakról képet is megosztott saját Twitter oldalán, ami után többen is visszajelezték elméletének helyességét: többen küldtek neki olyan fotókat, amiken hasonló elváltozásokat örökítettek meg a koronavíruson átesettek. Sőt, olyan is volt, aki nem a kezén, hanem a lábujján tapasztalta az elváltozást.

Az IFL Science cikke szerint a Covid-köröm egyelőre nem szerepel a hivatalosan tünetek listáján, így érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel a Beau-vonalak másfajta betegséget is jelezhetnek.

De nem ez az első eset, ami a körmök furcsa elváltozásáról számol be a koronavírus kapcsán. A favipiravir koronavírus elleni gyógyszer egyeseknél fluoreszkáló körmöket és hajat eredményezett.

Még mindig vannak a Covid tünetei? Egy kutatócsoport elmondta, mi a teendő ilyenkor

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.