Fluoreszkáló szem, köröm és haj – a koronavírus gyógyszer ijesztő mellékhatásai

Egy esettanulmány számolt be a favipiravir kezelés kapcsán fellépő mellékhatásról.

Egy török tanulmány szerint a koronavírus ellen sikerrel használt gyógyszer fluoreszkáló körmöket és szemet eredményezett egyes betegeknél a Wood lámpa alatt.

A Wood lámpát 1903 -ban az amerikai fizikus Robert W. Wood fejlesztette ki bőrdiagnosztikai eszköznek. A Wood lámpa hosszú hullámú UV-sugárzást (Wood-féle szűrővel) bocsát ki. Az alkalmazott hullámtartomány (320-400nm). Amikor a szabad szemmel nem látható sugárzást a bőr elnyeli, különféle bőrállapotok lesznek egyszerűen felismerhetők.

A favipiravir alkalmazási előírásban ilyen mellékhatás nem szerepel, és hazánkból még nem ismert ilyen jellegű adat.

Mivel a favipiravir tömeges alkalmazása zajlik, kiváló lehetőség lenne a jelenség igazolására, és adott esetben molekuláris mechanizmusának kutatására, továbbá arra, hogy valamilyen egyéb kapcsolódó mellékhatással járhat-e ez

– olvasható a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nevű Facebook csoportban megjelent bejegyzésben, ami a favipiravir mellékhatásáról ír.

 

Eddig a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazzák ezt a gyógyszert. A járvány súlyosbodása miatt már nem csak a kórházakban adható, hanem a háziorvosok is felírhatják a vírusellenes, úgynevezett favipiravir hatóanyagú gyógyszert.

Aggasztó felfedezést tettek a kutatók – Egy új tanulmány rámutatott, hogy bár a koronavírus nem fertőzi meg az agyat, az agykárosodás enélkül is kialakulhat.

Koronavírus – Az agykárosodás fennáll, ha a vírus nincs is az agyban

A receptet a hozzátartozók válthatják ki térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.