Ki lehet súlyos koronavírus-beteg? – Vizelet-teszt segíthet kideríteni

A citokin-szint árulkodó lehet

Egyszerű vizelet-teszt segíthet kimutatni, mely koronavírus-fertőzöttből lehet súlyos beteg – derült ki egy új kutatásból, mely a citokinek fontosságát emeli ki.

A koronavírus-járvány súlyossága és mérete miatt a kutatók minden eszközt megragadnak, hogy kiderítsék, mely páciensek szorulnak ellátásra – ha lehet, minél előbb.

Szakemberek most rájöttek, hogy egyszerű vizelet-teszt is segíthet kimutatni, mely koronavírus-fertőzöttekből lehetnek súlyos betegek. Azok szervezetében, akik elkapják a vírust, nagyobb mértékben van jelen a vizeletben egy, gyulladással összefüggő specifikus fehérje, szemben azokkal, akik egészségesek. Emellett azonban ezen proteinek (citokinek) mennyisége magasabb azoknál a betegeknél, akik valamilyen krónikus egészségi állapottal küzdenek, például magas vérnyomással és cukorbetegséggel.

Mint az már ismert, az ilyen problémákban szenvedő embereknél jóval nagyobb a koronavírus súlyos lefolyásának esélye. A kutatók megállapítása szerint a fertőzés megszűnését követően a citokin szintje minden esetben a normális tartományra csökkent.

„Bár kisméretű volt a vizsgálati csoport, megfigyeltük, hogy a vizeletben levő citokin-szint megnő, ahogyan a fertőzés halad előre – ha pedig eltűnik, a citokinek mennyisége is normalizálódik” – hangsúlyozta Dragana Komnenov, a tanulmány társszerzője, a Detroit-i Wayne Állami Egyetem kutató professzora. Hozzátette: ez arra utal, hogy a vizeletben levő citokin-jelenlétnek potenciálisan lehet diagnosztikai és/vagy prognosztikai értéke.

Fotó: 123rf.com

Számos, koronavírussal fertőzött, súlyos betegnél jelentkezik az ún. „citokin vihar”, ami azt jelenti, hogy a szervezet igen magas mennyiséget termel az említett fehérjéből – amelyek sajnos ennek hatására több szervben is gyulladást váltanak ki, beleértve a tüdőt, a szívet és az agyat.

A citokinszint-szintet meghatározó vizeletvizsgálatokat különféle betegségek, köztük a húgyúti fertőzések és az interstitialis cystitis szűrésére régóta használják. A fenti tanulmányhoz a kutatók 17 olyan pácienstől gyűjtöttek vizelet-mintát, akik koronavírussal küzdöttek, s összehasonlították ezeket 10 olyan betegével, akik nem voltak fertőzöttek.

Az eredmények alapján két citokin – az onkogén és az interleukin-6 (IL-6) –  szintje jelentős mértékben megemelkedett a vírusban szenvedőknél, összevetve őket az egészséges emberekkel.

Dragana Komnenov kiemelte: a vizsgálat azt mutatja, hogy a gyulladás specifikus biomarkereit a szakemberek kimutathatják a koronavírusos betegek vizeletében és ez hatékony betekintést nyújthat a betegek fertőzésének állapotába. Hozzátette azonban, hogy mindezt mindenképpen meg kell erősíteni egy nagyobb vizsgálati csoport bevonásával is.

Citokinvihar Covid-19-fertőzésben

09

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.