Újabb életmentés őssejt beültetéssel Magyarországon

A nemzetközi tudományos élet által jegyzett magyarországi KRIO Intézetben ismét kiemelkedő orvosi eseményre került sor: csontvelő elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiút kezeltek sikeresen a privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

A gyógykezelést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyetemi és Oktató Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályán végezték. A májusban történt beavatkozás az utóvizsgálatok eredményei alapján sikeres volt, akárcsak a két korábbi transzplantáció, melyek során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét.

Az őssejtek a legtöbb többsejtű élőlényben megtalálható sejtek. Különlegességük, hogy sejtosztódással széles körben képesek a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé differenciálódni. Ezek az őssejtek biztosítják egy életen át a folyamatosan használódó sejtek újraképződését, annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni.

„Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe – a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét" –  tájékoztatta a napidoktor.hu-t a téma szakértője, Dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója.

sejt11

Magyarország az egy főre eső sikeres őssejt beültetések tekintetében kiemelkedő helyen áll Európában. A legnagyobb tárolást biztosító KRIO őssejtbankban annyi őssejtminta áll rendelkezésre, amely elegendő lehetne a teljes magyar lakosság őssejttranszplantációs igényének ellátására.

Az Intézet ezért is támogatja, hogy induljon el a közösségi célokat szolgáló őssejtmegőrzés Magyarországon, melyhez tárolási kapacitást akár a már működő hazai őssejtbankok is biztosíthatnak. Kormányzati támogatás nélkül azonban a legsikeresebb tudományos eredmények sem tudnak elterjedni, miképpen szükség lesz mielőbb egy olyan nemzeti őssejt bankra is, amely kiszolgálhatja a legkorszerűbb terápiás kezeléseket.

A példamutató esemény ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nemzetközi orvostudomány kutatóinak és alkalmazóinak legjobbjai között jegyzett szakemberek dolgoznak az őssejt-kutatás és az őssejtek gyógyászati alkalmazásának elősegítésében, és az őssejt-megőrzés tudományának folyamatos fejlesztésében.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: