Újabb bizonyíték a hallásromlás és a szellemi hanyatlás kapcsolatára

A szellemi hanyatlás kockázata annál nagyobb, minél nagyobb mértékű a halláscsökkenés.

A bostoni Brigham és Női Kórház, valamint a Harvard Orvosi Iskola kutatói több mint tízezer férfi 8 évet átfogó egészségügyi adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a hallásromlás a kognitív leépülés jelentős rizikófaktora. Az elemzés arra is rávilágít, hogy egyenes arányosság van a hallásromlás és a demencia súlyossága között, azaz minél nagyobb mértékű a halláscsökkenés, a kognitív hanyatlás mértéke is annál jelentősebb – számol be a Mindenamihallás.hu.

Fotó: 123rf.com

Az enyhe halláscsökkenés 30 százalékkal, a mérsékelt, illetve súlyos – kezeletlen – hallásromlás 42-54 százalékkal fokozza a szellemi hanyatlás rizikóját azokhoz képest, akik nem szenvednek hallásromlástól. További elemzés azt is kimutatta, hogy azoknál, akiknél súlyos hallásromlást állapítottak meg, ám hallásuk javítására hallókészület viselnek, a kockázat 37 százalékra csökken.

Manapság világszerte 50 millió ember él demenciával, 2030-ra várhatóan 75 millió ember fog szenvedni ettől a betegségtől, melynek megelőzésére, gyógyítására vagy visszafordítására jelenleg nincsen semmilyen hatásos gyógymód. Korai felismerése – amiben a hallásvizsgálat is fontos szerepet játszhat – jelentősen javíthat a beteg életminőségén.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.