Testünk köpenye

Évszaktól függetlenül fontos, hogy testünket rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át, hiszen a ruházat alatt kevésbé szellőzik a bőrünk.

Ha elváltozást találunk, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, ő dönt, hogy szükséges-e sebészeti beavatkozás – mondja Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász.

festékes anyajegy lehet teljesen ártalmatlan szexepil, de találhatunk olyan bibircsókot, amely akár a legrosszabb daganat kiinduló pontja lehet, ezért eltávolítása alapos mérlegelést és felelősségteljes döntést igényel.

Testünkön találhatók un. irritáció zónák, mint a férfiaknál a borotválkozási-, a nyakkendő vagy az ing általi dörzsölés, a nyaki-, a hajas fejbőr, az ún. ékszer-zóna a nyakon, a csuklón, vagy az öv általi irritáció a derékon. Ha ezeken a helyeken elváltozásokat észlelünk, a szakorvos döntése alapján érdemes ezeket eltávolíttatni. Ugyanis az ilyen testrészeken folyamatos sérülések keletkezhetnek, pl. véletlenül megvágjuk azt a részt, belekapunk vagy beleakad a ruha.

Ha azt látjuk, hogy az arcunkon, a testünk különböző helyein az elváltozás mindig ott volt, viszont egy kicsit nagyobb lett, de nem tulajdonítunk neki nagyobb figyelmet, nem érezzük a sürgősséget, hogy szakemberhez forduljunk, akkor hibásan döntünk. Ugyanis ezzel időt veszíthetünk, mert ezek az elváltozások lassan növekednek, és egyre agresszívabbá válhatnak, tehát az időtényező nagyon fontos, mert a bőrelváltozást, akár jó vagy rosszindulatú, csak szakember veheti észre, mi magunk nem – hívja fel a főorvos a figyelmet.

anyajegy, meladnoma, szűrés

Fotó: 123rf.com

A bőr alatt sajátos szerkezetű elváltozások is lehetnek, mint dudorok, csomók, tumorok, zsírban jelentkező csomók, vagy a bőr alatti sajátos szerkezetű, zsírban jelentkező csomók. Ezek lehetnek családi, genetikai örökletességek, de elindulhatnak bármely ütés által vagy valamilyen más traumából. Egy bőr alatti csomó is kiemelkedhet a test szintjéből, ami lehet zavaró, fájhat is és nyomhatja a bőrideget attól függően, hogy hol helyezkedik el. Szélsőséges esetben az adott területen lévő izmot is feszítheti, majd az érzékenysége eljuthat a csonthártyáig, és az már nagyon fájdalmas. Mindezeket komolyan kell venni, mert, ami eltérő szöveti szerkezet, ott mindig rosszindulatúságra gondolhatunk.

A szakember akkor jár el gondosan a beteggel, ha szemmel, ultrahanggal, röntgennel, CT, MR vagy szövettani vizsgálattal minősíti az elváltozást, és csak ezek eredményei alapján dönt, hogy szükség van-e műtétre vagy sem.

“Mindenki számára jó tanács, hogy fürdés után álljon a tükör elé és ellenőrizze végig magát! Mint ahogyan a hölgyeknek illik a mellüket fürdés közben átvizsgálni, rendszeresen rák-szűrésen megjelenni, továbbá ajánlatos évente fogászati ellenőrzésen részt venni, ugyan úgy kell mindenkinek megnézni a testét, és ha elváltozást észlel, azonnal mutassa azt meg a szakembernek. Saját magunk ne gyógyítsuk a bőrelváltozásokat, még a patikában kapott szerekkel sem” – hangsúlyozza Stehlich főorvos.

A testen esztétikai szempont miatt történő sebészeti munkának is csak akkor lát neki a szakember, ha az eredmény legalább 90 %-os sikerrel kecsegtet. Ha nem biztos az eredményben, vagy, ha valakinek az adott életmódjához még néhány kísérő betegség is társul, amelyben a nagy kockázattal járó műtét megterhelő, akkor sem vállalja a beavatkozást, ugyanis minden műtéti metszés örökre megmarad.

S mivel a testet és a lelket együtt kezeli a szakember, muszáj a testi-lelki kockázatot is nézni, azt, hogy egy korrekciós műtétet követően segíti-e, támogatja-e a lábadozó beteget valaki. A lábadozás lehet két nap, egy hét, de akár hónapok is lehetnek, és ha a műtött nem kap a felépülése alatt megfelelő támogatást, nehezebb, elhúzódóbb lehet a gyógyulása. 

Szerző: Szigethy Emma

Olvasd el ezt is!

Szabad-e a napon lenni anyajegy eltávolítás után?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.