Növelhetik az anyajegyek a mellrák kockázatát?

Az emlőrák a nőknél leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés. A 2021-es kutatások szerint évente minden 10. új rákdiagnózisból 1-et ez a betegség okoz.

A mellrák korai felismerése kulcsfontosságú a legjobb kezelési eredmény eléréséhez, és a kockázati tényezők ismerete megkönnyíti a felismerést.

A kutatások szerint összefüggés lehet a bőrön lévő anyajegyek és a mellrák kialakulása között.

Az anyajegyek sokszor  már születésünktől kezdve jelen lehetnek a bőrünkön. Megjelenhetnek a bőrön a napozás miatt, az öregedés természetes velejárójaként, vagy akár minden ok nélkül is. Az anyajegyek megléte nem jelenti azt, hogy abból mellrák fog kialakulni, még akkor sem, ha elég sok van belőlük.

Mellrák jelek – vészjelzésnek számítanak, figyeljünk rájuk!

Hogyan növelik az anyajegyek az emlőrák kockázatát?


Egy 2014-es tanulmány szerint a több anyajeggyel rendelkező nőknél nagyobb lehet a kockázata a menopauza előtti emlőrák kialakulásának. A kutatók 89 902 franciaországi nő adatait elemezték. Ebből a számból 5956-nál alakult ki mellrák. A tanulmány megállapította, hogy a “nagyon sok” anyajeggyel rendelkező nőknél nagyobb valószínűséggel fordult elő mellrák a családban. Náluk nagyobb valószínűséggel alakult ki a betegség.

mell, rák

Fotó: 123rf.com

Egy másik 2014-es tanulmányban hasonló eredményekkel a kutatók 74 523 ápolónő 24 éves egészségügyi adatait elemezték. Ezen évek alatt közülük 5483-nál alakult ki invazív mellrák. Az anyajegyek nélküli ápolónőknél kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak mellrákot, mint azoknál, akiknek volt néhány anyajegye. A vizsgálatban részt vevő ápolónőknél, akiknek 15 vagy több anyajegye volt, 3 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák.

Mindkét tanulmány kutatói azt feltételezték, hogy a hormonok szerepet játszhatnak abban, hogy hány anyajegy alakul ki az ember életében. Az ösztrogén hormon szintje összefüggésbe hozható mind a mellrák kialakulásával, mind az anyajegyek nagyobb számával. Egyelőre több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik (vagy nem működik) az ösztrogén, és hogyan hozható pontosan összefüggésbe a az anyajegyekkel és a mellrákkal.

anyajegy, melanoma

Fotó: 123rf.com

Az anyajegyek száma utalhat az emlőrák kockázatának magasabb szintjére. További kutatások remélhetőleg fényt derítenek arra, hogy pontosan mennyire erős ez a kapcsolat.

Egyelőre az anyajegyek számolása nem feltétlenül ad egyértelmű képet az emlőrák kockázatáról. És az anyajegyeink szűrővizsgálata sem jobb módja a kockázatbecslésnek, mint más, már bevált módszer, mint például a családi kórtörténet elemzése és bizonyos genetikai markerek ellenőrzése.

Ha aggódik a mellrák kockázata miatt, beszéljen orvosával. Az orvos meg tudja határozni személyre szabottan a kockázati szintet, és szintén személyre szabott szűrővizsgálatokat tud javasolni.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.