Szülés utáni regenerálódás: nem mindig megy magától, de van megoldás

Az esetek nagy részében nem okoz sérülést a szülés, a szövetek tágulékonyságának köszönhetően, természetes úton, a nagyobbacska babák is problémamentesen világra jönnek.

“A nők nagy része azonban a terhesség és a baba érkezése után szembesül a kismedencei problémákkal: vizeletcsepegés, hüvelyszárazság, hüvelytágasság tünetei jelentkezhetnek. Az időben megkezdett, jól alkalmazott lézeres kezelés lehet a megoldás” – hívja fel a figyelmet Dr. Kiss György, a Belvárosi Orvosi Centum szülész, nőgyógyász szakorvosa.

A szülést követően egyéntől függően kell egy kis idő, míg a női test regenerálódik: a rendkívüli megterhelést követően a méhnek, a gátizmoknak és a hasizmoknak ismét vissza kell nyerniük eredeti állapotukat.

Egy nő életében a legnagyobb dolog, a legnagyobb teljesítmény, hogy életet ad, és ez akkor is így van, ha a szülést követően nehezen barátkozik meg a teste változásaival. Fontos tudni, hogy a méh többszázszorosára növekszik a fogantatástól a szülésig. A hozzá tartozó összes érrendszer, a kismedence kötőszöveti sejtjei és sejtek közötti állományban nagyfokú változások jönnek létre, ami erős megterheléssel jár. A babának, a kb. félkilós méhlepénynek, a változó mennyiségű magzatvíznek és egyéb járulékoknak kell a szülőcsatornán átjönnie, ami nem kis megerőltetés a kismedencének” – mondja a szakorvos.

A kisbaba szoptatása generálja a méh összehúzódását, ami aztán néhány hét alatt visszanyeri eredeti méretét, miközben a belső seb begyógyul.

Hüvelyi szülést követően 4-6 hét alatt, császármetszés után 6-8 hét alatt (vagy a szoptatás ideje alatt) a terhesség során, vagy a szülés után jelentkező panaszok jelentős része elmúlik, a női szervezet igyekszik regenerálódni. De nem mindenki ilyen szerencsés, előfordul, hogy inkontinencia, hüvelyszárazság vagy hüvelytágasság tüneteit tapasztalják a nők. Korábban nem volt lehetőség rá, hogy a hüvely eredeti állapotát műtéti beavatkozás nélkül visszaállítsák, de a lézeres kezelés, helyesen alkalmazva, a megfelelő periódusokba, elképesztő nagy segítség a nőknek.”

A panaszok idővel súlyosbodhatnak, és komolyan akadályozhatják az életvitelt, párkapcsolatot, társasági életet, a napi aktivitást, munkavégzést. Az idejében megkezdett rehabilitáció a már fennálló tüneteket jelentősen enyhítheti, megszüntetheti.

Az intimlézeres kezelés eredményeként a kollagénrostok újraképződnek és megerősödnek, ezáltal csökkentik, illetve megszüntetik ezt a zavaró állapotot. A lézeres kezelést követően a kismedencei kötőszövetek és sejt között állomány regenerálódik, vagyis visszanyerik rugalmasságukat, mert a vízmegkötő képesség javul a lézer hatására. Az elektromágneses hullám hőenergiáját használjuk fel, ez fejti ki a hatását a kismedencében. A beavatkozás lényegében fájdalom-, metszés-, és kockázatmentes, és mindössze 30-40 percet vesz igénybe alkalmanként. A gyógyulási idő rendkívül rövid, egy-két nap alatt elmúlik a diszkomfort érzés” – mondja Dr. Kiss György.

Forrás: https://napidoktor.hu/index