Remény a gerincsérülést szenvedett betegeknek?

Génterápia segíthet a pácienseken

Állatkísérletekben a végtagjaikat mozgatni nem képes patkányok visszanyerték képességüket arra, hogy elérjenek és megfogjanak dolgokat – állítják a kutatók. A módszer a gerincsérülés esetében génterápia segítségével működik.

Mondhatni „meggyógyítottak” paralízises, azaz bénult patkányokat a tudósok génterápia alkalmazásával – az áttörés reményt adhat azoknak az embereknek, akik gerincsérülésen estek át. A kísérlet keretében a végtagjaikat mozgatni nem tudó patkányok a teszt szerint visszakapták képességüket arra, hogy elérjenek és megfogjanak dolgokat, megetessék magukat példáulA tudósok a génterápia alkalmazását tesztelték a gerincsérült patkányokon, melyeknek hasonló sérüléseik voltak, mint amit egy ember szerezhet autóbaleset vagy esés következtében.

Elizabeth Bradbury professzor, aki a kutatást vezette, elmondta, hogy a patkányok gyorsan visszaszerezték az alapvető kontrollt végtagjaik felett, miután egy génnel beinjekciózták őket – sokkal precízebb volt a mozgásuk, még ha hosszabb időt vett is igénybe.

gerinc2

Egyes tesztekben – mint például egy létra megragadása – a kezelés 1-2 hétig működött. Más tesztek, így a tárgyak felvétele különösen előrehaladott izomfunkciót igényel. A patkányoknak el kellett érni dolgokat, megfogni őket, megfordítani a csuklójukat és felemelni tárgyakat. Mindez időbe telt, a javulást 5-6 hét alatt érték el” – magyarázta a kutató.

A King’s College London Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének tudósai olyan gént injekcióztak az állatokba, amely kondroitináz nevű enzimet juttat a károsodott gerincvelőbe. Az enzim lebontja a hegszövetet, mely a sérült idegrostok végeit lezárja. Ez lehetővé teszi, hogy az idegek nőjenek, s újra felvegyék a kapcsolatot a gerincvelővel – majd visszaállítsák az izommozgástA Brain szaklapban közzétett eredmények szerint a módszer működött közelmúltban sérült patkányoknál is.

A tudósok jelenleg azon dolgoznak, hogy 1 hónapos sérüléssel rendelkező állatokon is kipróbálják a gerincsérülés elleni génterápia alkalmazását. Még sok klinikai kísérletre van szükségük ahhoz, hogy biztosak legyenek a módszer kiválóságában és abban, hogy nincs mellékhatása.

Módszerükbe ún. génkapcsolót is beépítettek biztonsági – életvédelmi – okokból, vagyis az enzim akkor aktív, amikor a patkányoknak egy bizonyos antibiotikumot adnak az ivóvízzel. Ha az antibiotikumot eltávolítják, a gén „lekapcsol”. A tanulmányokat balesetben sérült kutyákon is elvégzik, ha ez sikeresnek bizonyul, az embereken is tesztelni fogják a génterápia módszert gerincsérülés esetén.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.