Palackba zárt egészség

Egy új kutatás szerint a vörösbor egyik egészséges összetevője, a reszveratrol, megelőzheti azokat a káros hatásokat, amelyeket az űrutazás és az ülő életmód gyakorolhat az emberekre.

A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában reszveratrolt kapó patkányokban nem alakult ki inzulin-rezisztencia, és nem csökkent a csontsűrűség. Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője szerint rengeteg bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberi testnek szüksége van a testmozgásra, ez azonban néhányunk számára nem könnyen kivitelezhető.

Az űrhajósoknak például az alacsony gravitációjú környezet szinte teljesen ellehetetleníti az edzést. A földön is lehetnek korlátozó tényezők, például betegség, sérülés vagy ülőmunka, amelyek megnehezítik a testmozgást.

895ss45y

A reszveratrol nem pótolhatja a mozgást, de lassíthatja a leromlást addig, amíg újra lehetőség adódik az edzésre. A kísérlet során a szimulált súlytalanság állapotában naponta reszveratrolt adtak szájon át a patkányok kiválasztott csoportjának.

Míg a kontroll csoportban az izomtömeg és izomerő csökkenését, inzulinrezisztencia kialakulását és a csontsűrűség csökkenését mutatták ki, addig a reszveratrolt szedő csoport nem mutatta ezeket a szövődményeket. Weissmann szerint ha valaki nem lelkesedik a reszveratrol kiegészítők szedéséért, akkor sem kell elkeserednie. Az anyag természetesen előfordul a vörösborban, így ideális a koccintásra a Tejúton.

Forrás: