Klimax 4. rész

A női hormonok termelődésének elálltát mindenki megérzi. Ki így, ki úgy. De azért nagy általánosságban senki nem érzi jól magát a bőrében.

Sokan panaszkodnak ebben az időszakban a szexuális élet örömtelenségére. Ennek oka legfőképpen az, hogy számos hölgytársunk hüvelyi szárazsággal küzd. Az együttlétek ezért fájdalmasak lesznek, és egyre kevésbé kívánják az összebújást. Pedig a szex akár örömtelibb is lehetne, hisz ilyenkor már nem annyira fenyeget a teherbe esés veszélye.

Természetesen sok olyan ember van, aki az időskori szexualitást ízléstelennek, szégyellni valónak, legjobb esetben különösnek tartja. Amikor idősebb emberek összeházasodnak, akkor "társat" keresnek, és azt feltételezik róluk, hogy nem érdekli őket a szexualitás vagy már nem képesek a nemi életre. Ilyen társadalmi elvárások mellett nem meglepő, hogy a valóság ehhez közelít.

1959-ben Golde és Kogan egy tanulmány készítéséhez felkért egyetemistákat, hogy fejezzék be a következő mondatot: "A legtöbb idős ember számára a szexualitás …" Majdnem mindannyian így folytatták: "már a múlté", "elhanyagolható", "nem fontos", ami híven tükrözi a társadalom elképzelését, vagyis hogy egy bizonyos életkor után az emberek közömbösek vagy közömbösnek kell lenniük a szexualitás iránt. Ha nem, akkor vén kéjenc férfiak vagy vén élvhajhász boszorkányok.

Einstein szerint: élni annyi, mint megöregedni

Ahogy a természet körforgásában a különböző évszakok törvényszerűen és automatikus pontossággal bekövetkeznek, így van ez az ember életében is. A virágos tavaszi napokat felváltja az őszi hervadás és a lassú elmúlás. Világhírű és nagyhatalmú férfiakat, híres színésznőket vagy névtelen szürke kis embereket egyaránt elér a földi életben az elhasználódás és az elmúlás – ha megérik.

Senki nem várja el az ősztől, hogy rügyeket fakasszon, miért várnánk el idős korunkban a napi szenvedélyes szexet? A szexualitás mennyisége, de minősége is megváltozik az évek múlásával!

aut%25C3%25B32

Napjainkban sokszor a nagypapa ad tanácsot az unokájának, hogy a szex nem teljesítménysport és nem lóverseny! A fiataloknak több szexuális problémájuk van, mint az idősebbeknek.

"Nem lehet az öregséget rászedni. Az rajtunk van, akár hívtuk, akár jött. Nem küszködni kell ellene, hanem jó lélekkel elfogadni, amit az Úristen rámért az emberre." (Déry Tibor: Kedves Bópeer)

A szex bármely formája, a csók, a petting is, fokozza a hormontermelést és lelassítja az öregedést!

Ha az ember azokat a brosúrákat olvassa, amelyeket a nőgyógyászok várójában helyeznek el – nyilván nem véletlenül -, hamar arra a következtetésre jut, hogy egy nő menstruáció nélkül tulajdonképpen már nem is nő.

Az érett korú, ötven feletti nőket úgy mutatják be ezek a gyógyszergyárak által kiadott vagy szponzorált füzetecskék, mint állandó hőhullámoktól és kóros hangulatingadozástól szenvedő, és az egyre törékenyebb csontok miatt hamarosan a mozgásban is korlátozott, egyre ráncosabb és valósággal kiszáradt öregasszonyokat. Ez várható, hacsak? Hacsak nem kezdik el szedni mihamarabb azokat a csodabogyókat, amelyek elfújják a hőhullámokat, megszüntetik a hüvelyi szárazságot, a ráncos bőrt.

A változó kor betegséggé minősítését is mind gyakrabban kérik ki maguknak a nők. Nem ez az első alkalom, hogy az orvoslás a gyógyszeriparral karöltve teljesen normális életfolyamatokat betegségként tüntet fel. A terhesség és a szülés már korábban egészségügyi eseménnyé vált, és most ez történik a klimax esetében is.

Forrás: