New York elrejtett dohányárúja

A fiatalok egészséges életmódjáért folytatott kampánya keretében Michael Bloomberg New York-i polgármester olyan jogszabály bevezetésére tett javaslatot, amelynek értelmében az üzletekben kötelező lenne elrejteni szem elől a dohánytermékeket.

A Bloomberg által javasolt törvény értelmében a kereskedőknek szekrényben, fiókban, a pult alatt, függöny mögött vagy más rejtett helyen kellene tárolniuk a dohányárut. Az csak a készlet feltöltése idején, vagy csak akkor lenne látható a vevők számára, ha egy felnőtt vásárol belőle.

Az intézkedés az Egyesült Államokban példa nélkül álló volna, ám New York polgármestere szerint Izlandon, Kanadában, Angliában és Írországban már vezettek be hasonló jogszabályokat.
"A dohányáru közszemlére tétele azt a látszatot kelti, mintha a dohányzás normális tevékenység volna. Arra hívja fel a fiatalokat, hogy kipróbálják a dohányt" – mondta Bloomberg.
A jogszabály a dohányboltokra nem vonatkozna.

A polgármester egyúttal azt is javasolta, hogy a New York-i hatóságok szigorítsák meg a diszkont és a csempészett dohánytermékekkel szembeni fellépést is. A jogszabály megtiltaná a dohányáru kedvezményes forgalmazását, megszabná a kiskereskedelmi ár alsó határát és szabályozná a csomagolást is. A szabályozást többször is megsértő üzleteket a város bezárathatná.
Bloomberg növelni kívánja a dohányáru-forgalom utáni adó befizetését elcsaló és az engedély nélkül árusító kereskedőkre kiszabható büntetést is.

dohanyzas5

A javasolt szigorításokat hivatalosan szerdán fogják a New York-i városi tanács elé terjeszteni. A dohányzásellenes programoknak köszönhetően New Yorkban a felnőtt dohányosok száma mintegy harmadával csökkent az elmúlt évtizedben: a 2002-ben mért 21,5 százalékról arányuk 2011-re 14,8 százalékra csökkent. A nikotinos füstöt szívó fiatalok aránya ugyanakkor 2007 óta egyfolytában 8,5 százalékon áll.

Michael Bloomberg az egészséges életmódért folytatott kampánya jegyében elérte, hogy New Yorkban kötelező ismertetni az ételek kalóriatartalmát. A polgármester megpróbálta mintegy fél literben korlátozni az egyes vendéglátóipari egységek által forgalmazott cukrozott italok nagyságát, ám ezt egy bíró megakadályozta. New York városa fellebbez az ügyben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.