Milyen a füstmentes dohány?

A Minnesotai Egyetem munkatársai egy erősen rákkeltő anyagot találtak a füstmentes dohányban.

Régóta ismert, hogy a füstmentes dohány számos daganattípus, például a szájrák kockázatát fokozza, azonban az Amerikai Rákkutatók Szövetségének tudományos találkozóján bemutatott vizsgálat az első, mely konkrét rákkeltő anyagról adott számot.  Dr. Silvia Balbo és munkatársai az S-N-nitrozonikotinről (S-NNN) bizonyították be, hogy szájüregi rákot okozhat.

hamutarto3

A munkacsoport S-NNN-nel kezelt kísérleti patkányokat, melyek fogyásnak indultak, és átlagosan 17 hónap után elpusztultak, szemben a kontroll csoporttal, illetve az anyag másik változatával az R-NNN-nel, mely egyedeket 20 hónap után mesterségesen termináltak az összehasonlíthatóság végett. Az S-NNN-nel kezelt egyedek mindegyikében nyelőcsőrák, vagy szájüregi rák fejlődött ki (100%), míg a 24 R-NNN-es állatból csupán 5-ben regisztráltak rosszindulatú daganatot.

A vizsgálat kapcsán nagy vita alakult ki, ugyanis a szakértők azt szeretnék, hogy az eredményeket vegye figyelembe az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) a szóban forgó termékek forgalmazásának jóváhagyásakor.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.