Az agydaganat túlélhető?

Kétszeresére nőtt az agydaganat legagresszívebb változatának túlélési ideje az elmúlt harminc évben – mutatták ki brit szakemberek.

Az új adatok szerint az ilyen betegek fele a diagnózis felállítása után is életben van, ez egy nemzedékkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt: 30 éve kevesebb mint a glioblastoma multiforme agydaganatos (GBM) betegek egytizede élt hat hónapnál tovább. A GBM agydaganat a leggyakoribb és egyben a legrosszabb prognózisú agydaganat.

A betegek túlélési idejének növekedése egyértelműen a diagnózis és a kezelés javulásának következménye – olvasható a The Daily Telegraph napilap honlapján.

A genetikai markerek úttörő kutatása elősegítheti a kezelés egyéni módjának meghatározását. Roy Rampling, a Glasgow-i Egyetem professzora, aki az adatokat elemezte, a brit napilapnak elmondta, hogy van oka a derűlátásra ezen a területen.

agy62

"Erősen hiszem, hogy a legjobb lehetőség a továbblépésre az, ha hangsúlyt fektetünk a laboratóriumi kutatásokra és a kisebb innovatív klinikai vizsgálatokra" – közölte.

Nagy-Britanniában évente 420 millió fontot (130 milliárd forint) költenek rákkutatásra. Ennek egy százalékát agydaganatok kutatására, amelyek évente 3400 ember halálát okozzák a szigetországban.

A GBM az agydaganatos betegségek 17 százalékát teszi ki, és a diagnosztizált betegek kevesebb mint 4 százaléka marad életben a betegség megállapítása után öt évvel.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: