Mit kell tudni az izomsorvadásról?

Az izomsorvadás súlyos betegség, azonban a tüneteket időben észlelve van lehetőség a felépülésre

Az izombetegsége egyik legsúlyosabb fajtája az izomsorvadás, ami valójában az izomzat meggyengülését, majd a sejtek fokozatos pusztulását jelenti. Több fajtája ismert, így amennyiben a gyanús tüneteket észleli a beteg, azonnal ajánlott orvosi segítséget kérni, hogy a megfelelő kivizsgálásokat követően célzottan valósulhason meg a terület kezelése.

A betegség leírása

A test egy adott területén bekövetkező izomgyengeség, ami az izomsejtek pusztulásához és az állapot súlyosbodásához vezet. Nem minden esetben gyógyítható, mivel ez elsősorban az izomsorvadást kiváltó okoktól függ.

Tünetei

Az izom gyengülése miatt az adott terület egyre inkább elveszíti funkcióját. A járás, fogás, mozgás fájdalommal és csak nehézségek árán valósul meg. Az állapot a betegség előrehaladtától függően fokozatosan romlik a sejtek pusztulásával.

Mivel a betegség bizonyos esetekben gyulladás, fertőzés, baleset, vagy akár daganat miatt alakul ki, így ezek esetében is fontos, hogy az érintett terület izomzata folyamatosan tornáztatva legyen.

 

Kialakulásának oka

A helytelen, egészségtelen életmód, a mozgás hiánya, vagy az inaktív életvitel mellett örökletes tényezők is szerepet játszanak az izomsorvadás jelentkezésénél. Az utóbbi esetben az ún. Duchenne kór alakul ki. A betegséget a szervezetből hiányzó disztrofin nevű fehérje okozza. A folyamat visszafordítása nem lehetséges, csupán a gyógytorna kezelésével annak lelassítása érhető el.

A tünetek, vagyis a mozgásban megfigyelhető nehézség már egészen fiatal korban, néhány évesen látható a gyermek járásánál. A hirtelen ágyhoz kötött életmód – például baleset, műtét utáni lábadozás – következtében is kialakulhat izomsorvadás. Mivel az adott izomzatot nem tudja használni a beteg, az fokozatosan gyengülni, majd sorvadni kezd. Mindez gyógytornával, szakorvosi segítséggel megelőzhető és helyreállítható.

Kezelése

A gyors felépülés érdekében az étrend átalakítása is fontos szerepet játszik. Az izomzat gyengülését elősegíti, ha zsíros, kalóriadús ételeket és édességeket fogyaszt a beteg, így ezeket azonnal ajánlott száműzni a listáról. Helyettük antioxidánsokban, vitaminokban gazdag étrend kialakítása a cél, így minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztva elérhető a gyorsabb javulás.

izomzat5

Természetes gyógymód

A betegségben szenvedőknél javulás volt megfigyelhető a fahéjban gazdag étrend kialakításakor. Ennek oka vélhetően az, hogy a fűszerként is használt növény gyulladásgátlókat tartalmaz, amik egyben az izmok erősödését is elősegítik. Az izmokhoz kötődő más rendellenességek, fájdalom és görcsök kezelésében szintén használható, így az ezekkel küzdők számára ajánlott a fahéj rendszeres fogyasztása valamilyen formában.

Amennyiben nem genetikai megbetegedés okozza az izomsorvadást, sokat segít a beteg felépülésében, ha korábban sportos, mozgékony, egészséges életmódot folytatott. Amennyiben ez nem volt jellemző a számára, az izom megbetegedése után, a gyorsabb javulás és a későbbi problémák elkerülése érdekében ajánlott az életmódváltás.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Szeibert György

    Kedves Napi Doktor!

    79 férfi vagyok.Rendszeresen járok,ezelőtt 2 héttel még a napi 5-10 km-t is megtettem 5.5 km/h átlaggal.Körülbelül két hete nehéz lábérzésem van,ami hol meleg,vagy hideg érzéssel jár. Érszűkületem nincs,visszér főleg a bal lábamon alakult ki.Nyugalmi állapotban éjszaka az érzések megszűnnek
    Mi a Napi doktor ajánlata?Válaszukat előre is köszönöm..