Magyar világsiker az új véralvadásmérő!

Magyar kutatók forradalmi szabadalma hozhat nagy változást, hiszen az új készülék a háziorvosnál levett vérmintából is képes kimutatni a véralvadás szintjét.

A Diagon Kft. fejlesztői egy olyan forradalmian új reagenst szabadalmaztattak, amely teljes vérből, azaz az otthon, vagy a háziorvosnál levett vérmintából is képes kimutatni a véralvadás szintjét, azaz az INR-értéket. Az új készítményt és a speciálisan hozzá kifejlesztett, kézitáskában is elférő készüléket kedden mutatták be a világ legnagyobb egészségügyi szakvásárán Düsseldorfban.

A probléma csak Magyarországon körülbelül félmillió embert érint, akiknek ma még rendszeres laboratóriumi kontrollra van szüksége és ez a kényelmetlenség is szerepet játszhat abban, hogy negyven százalékuk (igen nagy kockázatot vállalva) rosszul beállított véralvadás szinttel él. Kern József, a Diagon Kft. alapítója a Medica kiállítás első napi tapasztalata alapján azt mondta: a kis készülék várakozáson felül teljesít.

Több mint hatvan ország négyezer-ötszáz kiállítója vesz részt a három napos Medica 2011 orvosi szakvásáron, amely tizenhatezer négyzetméteren vonultatja fel a nemzetközi egészségügyi paletta idei újdonságait. A több mint százezer látogatóra számító kiállítás idejére a városba költözik a nemzetközi szakma, hogy a fejlődés egyetlen momentumáról se maradjanak le.

Sikersorozatának újabb állomásához érkezetek a Diagon Kft kutatói is, akik 14 éve állítanak ki, és idén is új világszabadalommal rukkoltak elő a nívós seregszemlén: bemutatták a CoagS készüléket, amelynek segítségével a véralvadásgátló kezelésre szoruló pácienseknek nem kell nagy rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem otthon, vagy a háziorvosnál is megállapíthatják majd a gyógyszer adagolásához szükséges INR szintjüket.

Maga a készülék is teljesen új fejlesztés, de a lényeg a hozzá tartozó, hosszú biotechnológiai kutatások árán kifejlesztett az új készülékre adoptált reagens, amely teljes vérből (azaz külön centrifugálás nélkül) is képes kimutatni az INR-t. Bár külföldön eddig is voltak próbálkozások házi INR-mérésre, azok a készülék magas ára és a mérés kevésbé korszerű technológiája miatt nem terjedtek el.

CoagS

A CoagS viszont azt a mérési eljárást alkalmazza, ami a nagy laboratóriumi gépeknél is a legkorszerűbbnek számít, a hozzá tartozó reagens viszont képes ellenállni a hétköznapi használatnak is, például a hőmérséklet ingadozásának, vagy a rázkódásnak. Az új készülék és a reagens várható piaci ára lehetővé teszi a háziorvosi, vagy az INR-értékre legérzékenyebb betegeknél, például a műbillentyűvel élőknél a napi otthoni használatot.

Keddi tapasztalatunk szerint tapintható az izgatottság a Diagon Kft. Standjánál, ahol régi és új partnerek szinte egymásnak adják a kilincset, mi több sorban állnak, hogy az elsők között lehessenek, akik megnézik és kipróbálják az új terméket. A cég indonéz és török partnere, az elsők között próbálta ki a kis gépet, amely már egy csepp vérből is képes direkt módon megállapítani a vér INR-szintet.

tywjsa95

Mindketten egybehangzóan állítják: „Igazi meglepetés az új szabadalom, lenyűgöző fejlesztés, bár a manuális része még tovább fejleszthető”. Abban is egyetértettek, hogy a végfelhasználó, a termék jelenlegi állapotában elsősorban a háziorvos, de úgy látják, a cég törekvésit ismerve, rövid időn belül akár otthon, saját magunk is elvégezhetjük ezt a rendkívül egyszerű műveletet. Egyetlen pillanatra sem lankad a Diagon csapata, szinte minden percben újabb és újabb látogatók állnak meg a standnál, fotóznak, kérdeznek és persze nem utolsó sorban szeretnék kipróbálni, mire is képes az új fejlesztés.

Szén Levente, a Diagon ezen projektjének fejlesztőmérnöke két ügyfél között hívja fel figyelmünket az egyik legfontosabb dologra: „Ezzel a teszttel és készülékkel jelentősen egyszerűsödhet a véralvadásgátló kezelésre szoruló betegek monitorozása, hiszen többé nem kell heti rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem otthon vagy a háziorvosnál is megállapíthatják majd a gyógyszer adagolásához szükséges INR-szintjüket.”

Olyan forradalmi újításról van szó, mint a cukorbetegek esetében a házi vércukorszintmérő, hiszen az INR-érték is hajlamos „elmászni”, így legalább havonta, de egyes betegségek esetén naponta lehet indokolt az ellenőrzés. Csak Magyarországon körülbelül félmillió ember szed antikoaguláns (a köznyelvben vérhígító) gyógyszert, s hivatalos laborstatisztikák igazolják, hogy a betegek negyven-ötven százaléka rosszul beállított gyógyszermennyiséggel él.

CoagXL

Közülük az alulgyógyszerezettek ugyanúgy elszenvedhetik a trombózist, stroke-ot, szívrohamot, mintha nem is kezelnék őket, míg egy jelentős részük a túlgyógyszerezés miatt belső vérzést kaphat. Az ilyen betegeknél nagy gond, hogy a sürgős műtéteket csak azután lehet rajtuk elvégezni, hogy a véralvadás szintet helyreállítják. Ezért lehet fontos a készülék a mentőautókban, sürgősségi osztályokon is.

Nem csak a külföldiek érdeklődnek az új fejlesztés iránt, találkoztunk az egyik magyar kórház laborvezetőjével is, aki szintén komoly potenciált lát a Diagon teszkészülékében. „Ez egy hiánypótló dolog, de árában sokkal jobbat remélünk mint a hasonló, piacon lévő termékektől.”– mondta a szakember, aki szerint nem elhanyagolható tényező, hogy ennek igénybevételével a magyarországi diagnosztika lényegesen olcsóbbá tehető. „Figyelembe kell venni, hogy az euróval nagyon elmennek az árak, és a régi, hasonló elven működő gépek, import termékek voltak. Ez pedig egy magyar termék, stabil magyar árfolyammal!”.

337gcwtf

A Diagon Kft. indonéziai cégcsoportjának vezető munkatársától azt is megtudtuk, hogy Indonéziában eddig még nem nagyon foglalkoztak és nem is nagyon létezett ilyen típusú gyorsteszt. Mint mondta: „Ennek a terméknek nagyon nagy piaca lesz Indonéziában, ugyanis a koagulációs tesztek ott, az élet- és egszéségbiztosítások megkötéséhez is szükségesek. Vietnámban is például most terjedt el az, hogy az emberek életbiztosítást kötnek, ahol szintén szükséges ezen teszt elvégzése. Ez a szerkezet, ahogy én látom, igazi világ innováció!”

Kern József ügyvzető igazgató az első nap összegzéseként kérdésünkre fáradtan, de mégis elégedetten úgy nyilatkozott: „Úgy gondolom, a várakozások fölött teljesített a kis gép illetve testvére, a nagy, laboratóriumi gép is. Az érdeklődés hozta azt amit vártunk. Sikerült egy hiánycikket pótolnunk,  nemzetközi szinten is nagy eredményt produkálnunk. Mindez nagyon bíztató.” A készülék még a magyar engedélyezési eljárás útvesztőit rója.

A külföldi gyártóüzemekkel is rendelkező Diagon Kft. alapítója reméli, hogy egyes korábbi szabadalmaikkal ellentétben nem gördítenek jogtalanul adminisztratív akadályokat az elé, hogy a CoagS magyar termék legyen, és nem szorulnak rá, hogy más országban vezessék be elsőként s készüléket. Ami viszont máris elvitathatatlan: a CoagS-t Magyarországon, magyar kutatók fejlesztették ki.

diagon

Forrás: