A kínai gyógyfüves cigaretták is károsak

Az általános elterjedt nézetek ellenére a legújabb kutatások alapján úgy tűnik, a kínai gyógyfüves cigaretták, amelyek a dohányon kívül szárított gyógynövényeket is tartalmaznak legalább olyan károsak és addiktívak, mint a hagyományos cigaretták.

Az emberek jobb, ha tisztában vannak vele, hogy ezek a dohánytermékek legalább annyira rákkeltők, mint a hagyományos cigaretták – nyilatkozta Dr. Stanton A. Glantz, a Kaliforniai Egyetem Szív- és Érrendszeri Megbetegedésekkel Foglalkozó Intézetének professzora, a mostani kutatás vezetője – Reméljük kutatási adataink segítenek eloszlatni egy-két tévhitet, ami ezekkel a cigarettákkal kapcsolatban kering a közvéleményben.

A kutatás részletes leírása a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklap decemberi számában olvasható.

25222

A kínai gyógyfüves cigaretták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában és világszerte egyaránt. Dr. Glantz és kollegái ezeknek a dohánytermékeknek a rákkeltő hatását és függőségi faktorát vizsgálták meg.  A kutatók 143 hagyományos cigarettát szívó dohányos adatait hasonlították össze 135 gyógyfüves cigit szívó dohányoséval.

Az önkénteseknél a négy dohányzásra jellemző biomarker tekintetében nem találtak nagy különbségeket, ami azt jelenti, hogy a gyógyfüves cigaretták legalább annyira rákkeltők, mint a normális cigaretták.

Minél nagyobb mennyiségben fordulnak elő ezek a markerek, annál több rákkeltő anyag található a szervezetben” – nyilatkozta Dr. Glantz. “A gyógyfüves cigaretták tehát legalább annyira károsak, mint a hagyományosak, sőt, mivel ízük kellemesebb, ezért általában a dohányosok többet szívnak belőle, így még több káros anyag jut a szervezetbe” – tette hozzá Glantz professzor.

Forrás: