Legyen csend! – Tippek fülzúgás ellen

A Brit Tinnitus (Fülzúgás) Társaság 2013 februárjának második hetét a Fülzúgás Hetének nyilvánította, ezzel akarja felhívni a figyelmet korunk egyik népbetegségére.

A fülzúgás Magyarországon is sok embert érint, több mint fél millióan szenvednek a folyamatos sípolástól, kattogástól.

Míg régen csak az idősek vagy a nagy zajban dolgozók küszködtek fülzúgással, ma már egyre inkább érinti a fiatal – 22-35 éves korosztályt is – és sokakat akár egy életen át végigkísér.

„A tinnitus hátterében számos probléma állhat, a fülproblémáktól, a gyulladásokon és a fogászati bajokon át, egészen a lelki panaszokig. A leggyakoribb kiváltó ok a belső fül keringészavara, a beszűkült, elzáródó erek ugyanis a szükségesnél kevesebb vért tudnak a belsőfülhöz és környező sejtjeihez szállítani. Sok esetben pedig gyulladáshoz kapcsolódik a fülzúgás. Odafigyeléssel csökkenthetjük a kialakulás esélyét, és a különböző alternatív gyógymódokkal – például hiperbár oxigénterápiával – pedig jó eséllyel véget is vethetünk a zavaró sípolásnak” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a budapesti Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

Hogyan előzhető meg?

– Kerüljük a krónikus zajártalmat!

A halláskárosodás könnyen vezethet fülzúgáshoz, így ha a munkahelyünkön folyamatos hangos robajnak vagyunk kitéve, viseljünk fülvédőt! Az egész napos, fülhallgatón keresztüli zenehallgatás sem tesz éppen jót a fülnek, hiszen hosszú távon ez is fülproblémákhoz, halláskárosodáshoz vezethet.

– Figyeljünk a higiéniára!

A fülproblémák hátterében álló gombás fertőzéseket könnyen elkerülhetjük rendszeres fültisztítással. A szabad kézzel elérhető helyeket mossuk meg, de töröljük is szárazra, mert a nedvesség kedvez a gombáknak. A fültisztító pálcát és az otthoni belső fülmosást viszont kerüljük, mert több kárt okozunk, mint hasznot!

Mit tegyünk, ha már sípol, zúg, kattog?

– Vegyük komolyan a fülzúgást!

A legtöbben nem fordulnak orvoshoz a fülzúgással, mert reménykednek benne, hogy az előbb-utóbb magától megszűnik. Pedig minél korábban kezeltetjük a problémát, annál jobb a gyógyulási esély.

– Forduljunk fül-orr-gégészhez a probléma gyökerének meghatározásához!

Ez a lépés döntő jelentőségű, hiszen a fülzúgás hátterében több mint 50 szervi ok állhat. A vizsgálat eredményétől függ a kiválasztott kezelési mód.

ful5

– Kerüljük a stresszt!

Az egyik leggyakrabban előforduló kiváltó ok az állandó feszültség, hiszen emeli a vérnyomást, amely gyakran okoz fülzúgást.

– Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket!

Minél jobban odafigyelünk a fülzúgásra, annál feszültebbek leszünk, ami csak tovább erősíti a sípolást.

– Hallgassunk nyugtató zenét!

Ettől ellazulunk, és a fülzúgást is kevésbé érzékeljük.

– Mozogjunk!

Mivel a cél a feszültségoldás, és a vérkeringés fokozása, így a legjobb egy nagy séta, kocogás, esetleg egy fél óra torna, vagy jóga. Különösen ajánlott a nyak- és gerinctorna!

– Csökkentsük a káros szenvedélyeket!

A kávéban található koffein, az alkohol, a túlzott só- vagy cukorbevitel, valamint a mesterséges édesítőszerek szűkítik az ereket.

– Legyünk türelmesek!

A legtöbb gyógymód nem hat azonnal, hosszú idő is eltelhet, míg pozitív változás áll be.

– Próbáljuk ki az alternatív gyógymódokat!

A természetes gyógyírok, mint a masszázs vagy a hiperbár oxigénterápia, a probléma eredetét szüntetik meg: javítják a vérkeringést, és oxigénnel látják el a belső fül sejtjeit, ezért kiegészítő terápiaként javasolt használatuk.

„A részletes fül-orr-gégészeti és neurológiai kivizsgálás valamint értágító kezelés után mindenképp érdemes igénybe venni a hiperbár oxigénterápiát. A kezelés hatására megemelkedik a szervezet oxigénszintje, a fül sejtjei pedig 4-6-szor annyi oxigénhez jutnak, mint előtte. A kezelés ezen kívül segít a gyulladás megszüntetésében is. Ezeknek köszönhetően a fülzúgás csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik” – mondja dr. Szolnoki Nikolett.

„Az elmúlt időszakban két olyan páciensünk is volt, akik a fülzúgás kialakulását követő egy hónapon belül fordultak hozzánk. Az 5 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelés hatására mindkettőjük teljesen panaszmentessé vált, a fülzúgásuk megszűnt” – összegzi tapasztalataikat dr. Szolnoki Nikolett.

„Általánosságban elmondható, hogy minél korábban kezdi el valaki a terápiát, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. A fülzúgás kialakulásától számított első három hónapban a gyógyulási arány 80%-os. Ezt követően az esély folyamatosan csökken, de még fél éven belül is viszonylag nagy hatékonysággal segít a terápia.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.