Koffein: 7 tévhit

A koffein világszerte több mint 63 növényfajta levelében, magjában és gyümölcsében természetesen előforduló alkaloid.

Milyen kockázatokkal jár azonban a reggeli és az ebéd utáni eszpresszó élvezete?

A koffein leginkább serkentő és a fáradtságot késleltető hatásáról ismert. Ezen kívül azonban rossz hírét is költötték, ami nem biztos, hogy jogos. A biztonságosságára vonatkozó alaposa kutatások azt mutatják, hogy még mindig rengeteg tévhit kering a koffeinnel kapcsolatban. Lássunk néhány mítoszt a népszerű alkaloidról!

1. tévhit: A koffein függőséget okoz

Tény: Nos, ez attól függ, mit nevezünk függőségnek. A koffein serkenti az idegrendszert, és a koffein rendszeres fogyasztása enyhe fizikai függőséget okozhat. Ennek ellenére nem befolyásolja úgy az életünket, mint a kábítószerek, ezért a szakértők többsége nem minősíti a koffeinfüggőséget függőségnek. A koffeinfogyasztás hirtelen leállítása esetén fejfájást, kimerültséget, szorongást, ingerlékenységet, rossz kedélyállapotot és koncentrációs problémákat tapasztalhatunk, ezt azonban a fokozatos csökkentéssel ki lehet küszöbölni.

2. tévhit: A koffein álmatlanságot okoz

Tény: Attól függ. A szervezet gyorsan felszívja a koffeint, de gyorsan ki is üríti. A májban feldolgozott koffein felezési ideje viszonylag rövid. Körülbelül 4-5 óra alatt az elfogyasztott koffein fele eltávozik a szervezetből, további öt óra múlva pedig 75 százaléka eltűnik a testünkből. Ha valaki nem túlérzékeny, a reggeli egy-két csésze kávé nem befolyásolhatja az éjszakai alvást. Ha biztosra akarunk menni, hogy ne kelljen birkákat számolnunk lefekvés után, az utolsó kávét legalább hat órával ágyba bújás előtt igyuk meg.

3. tévhit: A koffein növeli a csontritkulás, a szívbetegség és a rák kockázatát

Tény: A mértékletes koffeinfogyasztás, azaz körülbelül 300 milligramm, vagyis három csésze kávé fogyasztása az egészséges felnőttek többségében semmilyen kárt nem okoz. Egyesek, köztük az idősek és a magas vérnyomásban szenvedők azonban érzékenyebbek lehetnek hatásaira.

kave

 

Csontritkulás: Nagy mennyiségben, hét-nyolc csésze kávé esetén a koffein növelheti a kalcium és magnéziumveszteséget a vizeletben. Ha viszont elegendő kalciumot fogyasztunk, a legújabb kutatások szerint nem növeli a csontvesztés mértékét. Idősebb nőknek mindenesetre érdemes lehet kikérniük orvosuk véleményét, hogy érdemes-e legfeljebb 300 grammra korlátozni koffeinfogyasztásukat.

Szívbetegség: Nagyszabású kutatások azt mutatták, hogy a koffeinfogyasztás nem növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, nem fokozza a koleszterinszintet, és nem okoz szabálytalan szívverést. Érzékenyebbek esetén a pulzus és a vérnyomás rövid időre enyhén megemelkedhet, de ez minimális. Magas vérnyomásban szenvedők a biztonság kedvéért kérjék ki orvosuk véleményét.

Rák: Tizenhárom 20 ezer ember részvételével készült tanulmány elemzése nem mutatott összefüggést a rák és a koffein között. Sőt, a koffein valójában védő hatást is gyakorolhat bizonyos daganatos betegségek ellen.

kave1

4. tévhit: A terhes nőknek és azoknak, akik teherbe próbálnak esni kerülniük kell a koffeinfogyasztást

Tény: A koffein és a termékenységi tényezők összefüggését vizsgáló kutatások szerint a mértékletes koffeinfogyasztás biztonságos. A koffein és a teherbe esés idejének kapcsolatát vizsgáló kutatások sem hoztak meggyőző bizonyítékot arra nézve, hogy a koffeintartalmú italok csökkentenék a teherbe esés esélyét. A mértékletesség azonban itt is ajánlatos, a terhes nők lehetőleg ne fogyasszanak napi 200 mg-nál több koffeint.

5. tévhit: A koffein ártalmas a gyerekeknek

Tény: A gyermekek koffeinlebontó képessége általánosságban véve ugyanolyan, mint a felnőtteké. A kutatások nem találtak kimutatható hatást a hiperaktivitásra és a figyelem időtartamára. Mindenesetre annak ellenére, hogy a kutatási eredmények szerint a napi legfeljebb 300 mg koffein fogyasztása nem ártalmas a gyermekeknek, a koffeint tartalmazó üdítőitalok és energiaitalok semmi esetre sem számítanak egészségesnek.

6. tévhit: A koffein ellensúlyozza az alkohol hatását

Tény: A klisé szerint egy csésze kávé kiüti az előtte felhörpintett Martini, bor és konyak hatását. A kutatások szerint azonban az emberek csak úgy gondolják, hogy a kávé segít kijózanodni. Azok, akik az alkohol mellett kávét is isznak, úgy vélik, nyugodtan a volán mögé ülhetnek, pedig reakcióidejük csökkent. A statisztikák szerint azok a főiskolások, akik alkoholt és kávét is isznak, nagyobb valószínűséggel szenvednek autóbalesetet.

7. tévhit: A koffeinnek nincs egészségügyi előnye

Tény: Egy biztos, a koffein fokozza az éberséget, a koncentrációs készséget, az energiaszintet és a tisztafejűséget, és ezt a kutatási eredmények is alátámasztják. A koffeintartalmú italok az utóbbi időben a figyelem középpontjába kerültek magas antioxidáns tartalmuk miatt, ami a szív egészségét javítja, és segít a rák megelőzésében.

A hisztaminok koncentrációjának csökkentésére irányuló képességének köszönhetően a koffein az allergiás reakciókat is hatékonyan kezelheti, bár ennek bizonyításához további kutatásokra lesz szükség. Néhány kutatás szerint a koffein a Parkinson-kór, a májbetegség, a kolorektális daganatok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti.

Ahogyan mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs. A szakértők azt javasolják, hogy az átlagos felnőttek napi koffeinfogyasztása ne haladja meg a 300 mg-ot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.