Hogyan csökkenthető a fülzúgás?

A fülzúgásra nincs gyógyszer, de akad néhány módszer, amivel enyhíthető a fülsüketítő zaj.

A Mayo Clinic Women?s Health Source februári száma összefoglalót ad erről az állapotról. Becslések szerint a felnőttek 10-15 %-a tartósan szenved ettől a problémától, melyre gyakran csak orvosi kezelés ad megoldást. Zavarhatja az alvást, az összpontosítást és a mindennapi tevékenységeket.

A fülzúgást gyakran az életkorral járó halláscsökkenés okozza. A zajos környezet szintén károsíthatja a hallást és fülzúgáshoz vezethet. A füljáratokat eltömítő fülzsiradék is okozhatja. Bizonyos antibiotikumok és rákgyógyszerek mellékhatása is lehet. A nagy dózisban fogyasztott aszpirin is okozhat átmeneti fülzúgást. A kezelés a kiváltó problémától függ, de eddig nem találtak rá megfelelő gyógymódot. Más gyógyszerre való átállás vagy a fülzsír eltávolítása néhány beteg esetében megszüntetheti a tüneteket.

?A fülzúgásban az a bosszantó, hogy nincsen egyetlen, bevált terápiája.? ? mondja Charles Beatty, a Mayo Klinika nyaki elváltozások specialistája. ?Jó hír azonban, hogy a problémát általában nem súlyos betegség okozza, és mindig akad módja annak, hogy enyhítsük a zavaró tüneteket.?7378A következő módszerek általában beválnak:

1. A hallás javítása hallókészülékkel. Ez segíthet, mivel az agy jobban fel tudja fogni a külvilágból érkező zajokat, és kevésbé zavarják majd a belső zajok.

2. Kerüljük a túlságosan nagy zajt. Ha zajos gépeket üzemeltetünk, használjunk fülvédőt.

3. Kerüljük a serkentőszereket. A koffein, nikotin, nyálkahártya-összehúzó szerek fülzúgást okozhatnak.

4. Hallgassunk háttérzajt. Ha halk zenét hallgatunk, vagy bekapcsoljuk a ventillátort, elvonhatjuk az agy figyelmét a belső zajokról.

5. A relaxációs technikákkal sikeresen küzdhetünk a fülzúgás ellen.

6. Szedjünk gyógyszert. A nyugtatók és antidepresszánsok segíthetnek akkor, ha a kellemetlenség miatt nem tudunk aludni, vagy túlságosan idegesek, stresszesek leszünk tőle.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.