Kezeljük a fülzúgást

A régióban elsőként Magyarországon is elérhető egy több mint tíz éves német kutatómunka eredményeként kifejlesztett hatékony és innovatív kezelés a szubjektív fülzúgásban szenvedők számára.

Az úgynevezett akusztikus CR®-neuromodulációs módszer működési elvét Prof. Dr. Peter Tass, a fejlesztést végző német kutatócsoport vezetője mutatta be, az új eljárást Magyarországon elsőként és egyedüliként kínáló Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő ünnepélyes megnyitóján.

Magyarországon becslések szerint közel félmillióan szenvednek olyan hangoktól, amelyeket mások nem hallanak. Az ilyen fantomzajok által okozott tinnitus, magyarul fülzúgás, különösen halk környezetben érezhető hangosnak és rendkívül zavarónak. Ez az állandó belső  hang (zúgás, csengés, sípolás vagy más formában) sokszor elviselhetetlen pszichikai terhelést jelent az érintett számára, ami többek között a koncentrációs képesség csökkenéséhez és alvászavarhoz vezet, de a tartós fülzúgást kísérheti depresszió, félelmi állapot, szélsőséges esetben pedig felmerülhet az öngyilkosság gondolata is.

A tinnitus különböző kórképek kísérőjelenségeként és néhány gyógyszer mellékhatásaként is felléphet, de gyakran egy többé-kevésbé kifejlett halláskárosodással együtt jelentkezik, például hirtelen halláscsökkenéshez társulva, vagy durranás okozta traumát követően.

1j82hunr7

„A szubjektív tinnitus olyan fantomzaj, amelyet nem akusztikus jel idéz elő. Akármi is a kiváltó oka a jelenségnek – zajártalom, időskori halláscsökkenés, gyógyszerek, stressz vagy más – a fültől a hallókéregig történő jelátvitel zavart szenved, megszakad."

"A hallókéreg érintett területén lévő idegsejthálózat a jel kiesésre nem úgy reagál, hogy néma marad, hanem spontán aktivizálódik, mint egy zongorabillentyű, amelyik anélkül ad hangot, hogy azt egy zongorista leütné” – magyarázza Dr. Borsi Máté, a Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő orvosigazgatója. „Az egymás közelében található idegsejtek egymásra hangolódnak, működésük szinkronizálódik és együttesen egy új, mások számára nem hallható hangot hoznak létre. A tinnitus tartósan rögzül, az agy pedig megjegyzi ezt a hangot” – teszi hozzá az orvosigazgató.

A németországi Jülichi Kutatóközpont több mint tíz éves kutatómunka eredményeként egy teljesen új terápiás eljárást fejlesztett ki a szubjektív fülzúgásban szenvedők számára, amelynek hatásmechanizmusát ellenőrzött klinikai tanulmányban bizonyították. Az akusztikus CR®-neuromoduláció Németországon és Anglián kívül – a régióban elsőként – most már Magyarországon is elérhető a július 13-án megnyitott budapesti Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelőben. A tervek szerint az eljárás később több más nagyvárosban is hozzáférhető lesz.

k9gbsylo2

„Az akusztikus CR®-neuromoduláció nem gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás, és nem is zeneterápia. Az évekig tartó matematikai modellezés, fizikai, neurológiai és orvostudományi kutatások eredményeként az általunk kifejlesztett eljárás során a fülön keresztül közvetlenül a kóros hang keletkezéséért felelős agyi területet kezeljük egy gyufásdoboz méretű, programozott hanggenerátor segítségével. A készülék a beteg saját tinnitus profiljának megfelelő, egyedileg beállított stimulációs jelsorozatot juttat el a hallókéregbe. A jelsorozat térben és időben koordinált hatását egy általunk kidolgozott komplex matematikai formula alkalmazása teszi lehetővé. A terápia célja az, hogy az agy a nemkívánatos fantomzajt, a tinnitust elfelejtse” – hangsúlyozza Prof. Dr. Peter Tass (Director of Institute for Neuroscience and Medicine, Neuromodulation (INM 7), Research Center Jülich).

„A németországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az akusztikus CR®-neuromoduláció sikeres és hatékony terápia azok számára, akiknek krónikus fülzúgása van, tehát legalább hat hónapja szenvednek a rendkívül zavaró tünettől. A klinikai tanulmány szerint tizenkét hét kezelést követően a betegek által érzékelt tinnitus hangereje átlagosan 40 százalékkal, a súlyos/nagyon súlyos fokozatba sorolt tinnitus betegek száma pedig 71 százalékkal csökkent" – teszi hozzá Dr. Borsi Máté, a Tinnitus Kezelőközpont és Fül-orr-gégészeti Szakrendelő orvosigazgatója, aki reméli, hogy minél több hazai rászoruló betegen tud segíteni az újonnan megnyílt orvosi rendelő akusztikus neuromodulációs kezelésre Németországban speciálisan felkészített orvosi csapata.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.