Két influenza egyszerre!

Ritkán, de előfordulhat, hogy egy ember egyszerre fertőződik meg az influenza vírus két különböző típusával is.

Ilyen esetre találtak a kutatók nemrégiben bizonyítékot, ami ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a vírustörzsek egy ember szervezetén belül is könnyen mutálódhatnak, aminek következtében halálos vírus születhet. A kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy 2009 októberében egy kambodzsai diák és tanára is egyszerre fertőződött meg az influenzajárványt okozó törzsével, a H1N1-gyel, és egy szezonális változattal, a H3N2-vel.

,,Bár mindkét beteg felgyógyult, az eredmények egyáltalán nem megnyugtatóak" – írja az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. A vírusok genomjának szekvenálása szerencsére azt mutatta, hogy a két vírus egyik páciens szervezetében sem egyesült, és így nem született új törzs, ez azonban a szakértők szerint bármikor bekövetkezhet.

natha%252837%2529

Erre elsősorban Délkelet-Ázsiában van nagy esély, mivel ott a pandémiás H1N1 törzs mellett, folyamatosan jelen van a H5N1, vagyis a madárinfluenza is. Az azonban csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ember szervezetében egyszerre két vírustörzs is jelen legyen.

A kutatócsoportok eddig világszerte összesen 20 olyan esetet regisztráltak, ahol a beteg H1N1-gyel és egy másik törzzsel is fertőzött volt. Ezek között ott van a két kambodzsai férfi, valamint egy szingapúri, hat kínai és tizenegy új-zélandi beteg.

https://napidoktor.hu/cikk/103.8771/Madarinfluenza-tenyek

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.