Ismeretlen hasnyálmirigy

Svéd kutatók kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben az inzulin-felszabadulás nem áll közvetlen idegi szabályozás alatt, ellentétben azzal, amit korábban gondoltak.

A jelenlévő idegrostok az erekhez csatlakoznak, nem a mirigyekhez. A hasnyálmirigy az inzulinon keresztül járul hozzá a normál vércukorszint fenntartásához. A hormon felszabadulását az autonóm (vegetatív) idegrendszer szabályozza, azonban, hogy ez miként csatlakozik a mirigyhez, sosem volt világos.

A Karolinska Intézet munkatársai a Miami Egyetem szakértőivel karöltve egy speciális mikroszkópos technika segítségével térképezték fel a hasnyálmirigy hormontermelő Langerhans-szigeteit. Felfedezték, hogy szemben az egerekével, emberben ez a terület csak kevés idegvégződést tartalmaz. Ráadásul a legtöbb ideg az erek simaizomszövetét idegzi be, nem pedig a hormontermelő mirigyeket.

langerhans

Per-Olof Berggren és munkatársainak felfedezése szerint tehát az idegrendszer közvetett módon, a véráramlás szabályozásán keresztül befolyásolja a hasnyálmirigy belső elválasztású működését. Ez az eredmény a jövőben befolyásolhatja cukorbetegségben alkalmazandó gyógyszerfejlesztésének stratégiáját.

Forrás: