Influenza-gyógyszer segíthet koronavírus esetén?

A kínaiak tesztelték betegeken

Egy influenza elleni gyógyszer határozottan hatékonynak mutatkozik a koronavírus betegséggel szemben – kínai kutatók ugyanis kipróbálták a pácienseken.

Hatékonynak tűnik a Favipiravir nevű, influenza elleni gyógyszer a koronavírusos betegek kezelésében a kínai kutatók szerint. A készítményt tesztelő kísérletben 340 koronavírusban szenvedő páciens vett részt Kínában – s akik megkapták ezt a gyógyszert, gyorsabban felépültek, a tüdő javulása nagyobb mértékű volt, mint azoknál, akiknek nem adtak Favipiravirt – írta meg a Daily Mail.

Fotó: 123rf.com

Úgy tűnik, a készítmény blokkolja a koronavírus replikációját, azaz ismétlődését a testben. A gyógyszer hatékony volt a koronavírusos betegek felgyógyulásában, s nem okozott semmilyen nyilvánvaló mellékhatást” – mondta el Zhang Xinmin, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium tisztviselője a Daily Mail-nek.

Ugyanakkor, más klinikai kísérletek azt sugallják, hogy a Favipiravir nem segít azokon a koronavírus-pácienseken, akik a betegség súlyos formájával küzdenek. A Favipiravir aktív összetevője egy japán gyógyszernek, melynek neve Avigan – ám nem tudni, hogy ezt a készítményt adták-e a kínai betegeknek. Jelenleg a koronavírus ellen nincs gyógymód. Számos páciens azonban enyhe tünetekkel küzd és otthon felépül egy héten belül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.