Ilyen pajzsmirigy problémákat generálhat a COVID

A COVID-19 endokrin betegségekkel kapcsolatos hatásainak teljes spektrumáról még keveset tudunk, de az idő előrehaladtával egyre több mindenre derül fény. A 2019. decemberi kitörése óta számos összefüggést írtak le a koronavírus és a gyulladásos betegségek, például a szubakut pajzsmirigygyulladás között.

Az újonnan diagnosztizált pajzsmirigy betegségek megjelenése Poszt-Covidban viszonylag gyakorinak számít. Elsősorban pajzsmirigygyulladás és átmeneti hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) formájában jelentkezik. Nemrégiben a The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism nevű lap közzétett egy tanulmányt, amelyben vizsgálták a koronavírus és a pajzsmirigy egészsége közötti kapcsolatot- pontosabban a szubakut pajzsmirigygyulladást.

A szubakut thyreoiditis – azaz a szubakut pajzsmirigygyulladás -, olyan állapot, amely felső légúti vírusfertőzést követ. A felső légutakat megfertőző vírusok közé tartozik például az influenza-és az adenovírus is. Az ilyen típusú kórokozók általában az orr, a torok vagy a légcső gyulladását okozzák, és jellemzően egy-két héten belül leküzdi a szervezet. A fellépő gyulladás azt jelenti, hogy a fertőzés elleni küzdelem érdekében megnő a véráramlás.

A vírusfertőzés a pajzsmirigy területén is generálhat gyulladást, mely általában toroktáji fájdalomban, rekedtségben, nyelési nehézségben nyilvánul meg. A szubakut pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy hormontermelésében változásokat idéz elő: eleinte túl sok, majd később túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik.

pajzsmirigy, ultrahang

Fotó: 123rf.com

Kezdeti tünetek:

  • fájdalom a pajzsmirigy területén (amely a torok alsó részén található)
  • izzadás
  • láz
  • éhségérzet
  • hiperaktivitás
  • szívdobogásérzés
  • álmatlanság
  • fogyás
  • remegés

Ezek a tünetek a szubakut pajzsmirigygyulladás első fázisának jelei, amikor a szerv túl sok hormont termel. Ezt követheti a pajzsmirigyhormonok csökkenése, mely ezekkel ellentétes tüneteket generálhat.

Nem elég a TSH vizsgálata Post-Covidban

Újabb kutatások szerint a hypothyreosis-sal (pajzsmirigy alulműködéssel) kezelt betegek, akik COVID-fertőzésen estek át, átmeneti változásokat tapasztalhatnak a pajzsmirigy működésével kapcsolatos hormonok szintjében.

Poszt-Covidban a TSH szint átmeneti emelkedését találták ugyanis a kutatók a fertőzés után a levotiroxint szedő hypothyreosis-os betegeknél. Egyes esetekben a TSH szintje majdnem megduplázódott. A probléma azonban átmenetinek bizonyul, a TSH érték idővel helyreáll. Ez az eredmény azért bír nagy jelentőséggel, mert felvetik annak lehetőségét, hogy a hypothyreosis-ban szenvedő betegeknek bár magas a TSH szintjük a fertőzés után, ám a pajzsmirigy hormonok mennyisége nincs túlságosan alacsony tartományban. Éppen ezért ilyenkor érdemes a TSH mellett a T4, T3 szinteket is ellenőriztetni a túlkezelés elkerülése érdekében.

pajzsmirigy, tsh

Fotó: 123rf.com

“Mindig legalább 4 értéket kell ellenőrizni: a TSH, T4, T3 mellett az anti-TPO-t, mely az autoimmun gyulladást mutatja. Amikor a TSH magas, de a T4, T3 (ezek pajzsmirigy hormonok) normál szinten vannak, akkor az antitestek gyulladást és blokkolást okozó hatása miatt nem tudnak a pajzsmirigy hormonok megfelelően működni, hiába van a szintjük a referenciatartományon belül. Ezt jelzi a TSH magas száma”- magyarázza Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa.

Ha Ön pajzsmirigybeteg, és COVID-fertőzésben szenvedett, mindenképp tájékoztassa orvosát!

Mit mond a hazai endokrinológus?

A tapasztalatom nekem az, hogy pajzsmirigy túlműködést sokkal nagyobb számban észleltük Covid után, ráadásuk nehezebben is kezelhető, mint a korábbi időszakokban. Sokáig makacs, terápia rezisztens is lehet, így kombinált kezelést kell alkalmazni a hormongátlás mellet.

A subacut thyreoiditis-nél is tényleges alulműködés van, sok a frissen felfedezett beteg kerül hozzám.

Elsősorban az autoimmun betegségek felerősödése, nagyszámú megjelenése áll a pajzsmirigy betegségek hátterében, amit vírus kiválthat. Nagy valószínűséggel a coronavírus stimulálja a meglévő betegséget, a bennünk lévő kórokozókat, vagy amikkel akutan találkozunk. (Ezért tapasztalunk egyre több Herpes fertőzést, Lyme-kórt).

Milyen kezelésre van szükség?

Dr. Skurdenka Beatrix elmondta, változó, hogy kinek milyen kezelésre van szüksége Poszt-Covid esetén. A pajzsmirigygyulladás ugyanis lehet átmeneti, de akár krónikussá is válhat az újonnan felfedezett betegeknél- ilyen esetekben gyógyszeres terápia indokolt. Amennyiben valaki már eleve valamilyen kezelésben részesül pajzsmirigyzavara miatt fontos, hogy magától ne változtasson a terápián, és jelezze orvosának, hogy Covid-fertőzésen esett át – főleg, ha tüneteket tapasztal vagy ha az addigiak felerősödnek.

Olvasd el ezt is!

Pajzsmirigybetegség és COVID – Ezek a leggyakoribb kérdések

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.