Így forradalmasította a sebészetet a laparoszkópia

A laparoszkópia és a minimál invazív eljárások forradalmasították a sebészetet. A páciensek számára ez a kíméletes módszer mára széleskörben elterjedt és bizonyos szervek, betegségek esetében szinte már nem is végeznek hagyományos nyitott műtéteket.

A Budai Egészségközpont sebész főorvosa, Dr. Ledniczky György az eljárás hőskorában az Egyesült Államokban ismerte és tanulta meg a módszert, majd az egyik első hazai laparoszkópos centrumban folytatta munkáját. Interjúnkban bemutatja ezt a műtéttípust, részletezi az előnyeit, elmondja milyen esetekben alkalmazzák, valamint az amerikai tanulmányút személyes tapasztalatait is megosztja.

Mit kell tudni a laparoszkópos sebészetről, mi az és milyen előnyökkel jár?

A pontos megfogalmazás minimál invazív sebészet, ami a kis bemetszésekkel járó operációk összefoglaló neve. Az irányzatban pedig a domináns eljárás valóban a laparoszkópos sebészet. A módszert nőgyógyászati műtéteknél alkalmazták először a hatvanas években, majd a kilencvenes évek második felében tört magának utat a sebészetben. Forradalmi jelentőséggel bírt ez az időszak, hiszen a nagy feltárások helyett 2-4 kis vágáson, úgynevezett porton vezetünk be 5-10 mm-es csöveket. Ezáltal minimalizálódtak az olyan szövődmények, mint a sebgennyedés, sebfájdalom, sebgyógyulási zavar, varratelégtelenség és a műtét utáni hegsérv. A gyógyulás a laparoszkópos technikának köszönhetően sokkal gyorsabb, kíméletesebb.

Milyen szervek, betegségek esetében alkalmazható a laparoszkópia?

Lényegében az összes hasi szerv, de még a retroperitoneális szervek, mint például a mellékvese műtéti megközelítésénél is használható a laparoszkópos megoldás. Ma már ez a technika az arany standard (kötelező eljárás) az epehólyag-sebészetben és a vakbélsebészetben is. A gyomor-, vékony- és vastagbélműtétek jelentős részét is ezzel a módszerrel végezzük. A hasnyálmirigy falán kialakuló, valamint máj-, vastagbél- és végbéldaganatok esetében szintén operálunk ezzel a technikával. Természetesen a laparoszkópos beavatkozások alkalmazhatóságát korlátozzák bizonyos tényezők. Betegeink biztonsága érdekében, hogy elkerüljük a fölösleges rizikókat, a Budai Egészségközpontban mindig alapos mérlegelés, kockázatfelmérés előzi meg a műtéteket.

Dr Ledniczky Gyorgy

Dr. Ledniczky György

Melyek a laparoszkópos sebészet korlátai?

Számos tényezőtől függ, hogy végre tudjuk-e hajtani a beavatkozást: a betegség természetétől, a sebész laparoszkópos jártasságától, a páciens társbetegségeitől, valamint a korábbi operációk típusától és számától. A hasi műtétek utáni összenövések ellehetetlenítik a laparoszkópos munkát, illetve bizonyos daganatok és sérvek méretüknél fogva nem alkalmasak a kis bemetszéseken keresztüli manipulációra. Továbbá, ha az operáció során valamilyen szövődmény lép fel, akkor nyitott műtétre szükséges konvertálni (áttérni), hogy a nem várt anatómiai variációt ellássuk. Büszkén jelenthetem ki, hogy a Budai Egészségközpontban 2021 eleje óta működik privát sebészeti osztály, ahol konverzióra eddig nem került sor.

Hogyan készülnek fel a betegek egy-egy ilyen műtétre?

A minimál invazív műtétek maguk után hozták a felkészülés minimalizálódását is. Míg korábban két napig tartó hashajtás és beöntések előzték meg a beavatkozásokat, ma már a beteg részéről elegendő, ha előző nap kihagyja a vacsorát és csak éjfélig fogyaszt folyadékot. Mivel a fertőzéses szövődmények kiküszöbölhetővé váltak a laparoszkópos technikával, így antibiotikum kúrára sincs szükség. Ez a műtéttípus gyorsabb, kíméletesebb, valamint sokkal kevesebb fájdalommal és szövődménnyel jár.

Hogyan zajlik egy laparoszkópos műtét?

Standard eljárás során Veres-tűvel segítségével széndioxiddal fújjuk fel a hasat. Erre azért van szükség, hogy egy gázzal telt térbe szúrjunk a további eszközökkel, megelőzendő a hasüregi szervek szúrt sérülését. Ezt követően biztonságosan juttatjuk be a kamerát, majd a képerősítőn, szemellenőrzés mellett a többi eszközt is. Az 5 és 10 mm-es portokon a legkülönbözőbb kézi eszközökkel, klipprakóval, endoszkópos vágó-, varrógépekkel végezzük a műtéteket. Az operáció végeztével egy-egy öltéssel zárjuk a kis sebeket. Minél tapasztaltabb, gyakorlottabb a laparoszkópos sebész, annál messzebbre tolódnak a laparoszkópia határai is.

Dr. Ledniczky György

Dr. Ledniczky György

Mi történik a műtét után, mennyi idő a felépülés?

A felépülés gyorsabb és kíméletesebb. Míg korábban – például egy nyitott epeműtét után – 5-7 napos volt a kórházi lábadozás, a laparoszkópos operációt követően még aznap mobilizáljuk, másnap hazaengedjük a pácienst. Az egynapos sebészet nálunk valóban 24 órás megfigyelést jelent. Több helyen a műtétet követően délután már távozhat a beteg, azonban a Budai Egészségközpont sebészeti osztályán egy napig szorosan megfigyeljük a pácienseket és másnap reggel bocsájtjuk őket haza. Privát fekvőbeteg osztályunkon bármilyen egy napon belül bekövetkező komplikáció, szövődmény vagy rosszullét esetén rendelkezésre áll az orvos és az ellátó személyzet. Minden betegnél, személyre szabva gondoskodunk a laparoszkópos beavatkozásokat kötelezően követő véralvadásgátlásról.

Miben különleges a Budai Egészségközpont felszereltsége?

2021-ben vásároltuk a legmodernebb Olympus laparoszkópos tornyot és kézi eszközöket, melyek a különböző szakmák endoszkópos igényeinek megfelelően folyamatosan bővíthetőek. Privát fekvőbeteg részlegünk mögött teljes nagykórházi szolgáltatási környezet áll, a laboratóriumi és radiológiai kivizsgálások elérhetőek, valamint állandó ügyeletet biztosít az orvosi csapat. Műtéteinket nemcsak csúcskategóriás laparoszkópos felszereltséggel végezzük, hanem szem előtt tartva a betegbiztonságot állandó intenzívterápiás részleg áll rendelkezésünkre.

Hogyan bővítette az indianai tanulmányút a látásmódját, mit sikerült az ott megszerzett tudásból a hazai gyakorlatban is alkalmazni?

Alapvetően meghatározta a sebészeti praxisomat az Indiana University Medical Centerben töltött idő. Jókor voltam jó helyen, mivel pont a kilencvenes évek közepe volt az, amikor a laparoszkópia és a minimál invazív sebészet teret hódított. A külföldön, nemzetközi iskolákban töltött általános és középiskolai tanulmányok, a Cambridge-i érettségi, valamint a különböző nyelvtudások vezettek a sikeres és számomra legtanulságosabb indianapolisi évekhez, megismerve ezt a forradalmian új módszert. Ezt kamatoztathattam az egyik első hazai laparoszkópos centrumban és ezt teszem a Budai Egészségközpontban.

Olvasd el ezt is!

Kamera a testben: endoszkópia, laparoszkópia és a többi

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.