Hogyan lesz kötélből könnyű drog?

A kender, vagyis a Cannabis sativa termesztése időszámításunk előttre nyúlik vissza. A növény fontos szerepet játszott a mezőgazdaságban, mivel ez tekinthető a legtartósabb lágy rostnak a világon.

Másrészt gyógyszerként szintén rendkívül elterjedt volt szinte minden területen. Napjainkban viszont termesztése és fogyasztása törvénybe ütköző a legtöbb országban. Most kiderül, hogyan lett a kötélből könnyű drog?

Gőzfürdők és gyönyör

Már Hérodotosz leírja, hogy milyen hatást váltott ki az emberekből az izzó kövekre szórt kendermag különös illata, de a történelmi feljegyzésekből kiderül, hogy az iszlám szertartásokon és Indiában is rendszeresen alkalmazták a kendert. A marihuánától bódult állapot tehát nem korunk sajátossága, viszont mára, ismervén a rövid- és hosszú távú káros egészségügyi hatásait, felkerült a tiltott szerek listájára.

marihuana4

Gyógyászat

Kínában hosszú évszázadok óta az orvostudomány része a kender gyógyászati célú fogyasztása, de a középkori arab orvosok is alkalmazták számos probléma kezelésénél. Folyamatosan jelennek meg a különböző kutatási eredmények, melyek a marihuána fogyasztásának egészségügyi hatásait vizsgálják. Ezekben nem csak a káros oldalát elemzik, hanem kutatják, mely betegségek kezelésénél érhetőek el pozitív változások a beteg állapotában.

Növényből használati cikk

marihuana4

A kender rendkívül erős lágy rost, mely szinte valamennyi éghajlaton és talajban termeszthető. Ebből adódik, hogy régóta közkedvelt iparnövény. A textilgyártás alapanyaga, melyből számtalan terméket állítottak elő. A nedvességet jól tűrő, erős rost egyebek mellett vitorla, zsák, ponyva vagy kötél formájában született újjá. A kenderfonalból később ruhákat is előszeretettel készítettek, illetve készítenek a mai napig.

Európai múlt

A kender történelméből tehát kiderül, hogy elsősorban ipari céllal, a gyógyászat területén és szertartások során használták a cannabist. Mégis, mikor Napóleon egyiptomi hadjárata következtében Európába ért, elsősorban különleges hatása miatt terjedt el. Az elit és művész körökben, a francia szalonokban előszeretettel fogyasztották. Eleinte kiváltság volt hozzájutni, akárcsak a legtöbb élvezeti cikkhez, de később üzleti sikereket remélve kezdetét vette a termesztése és a terjesztése. A folyamat hosszú és összetett, az eredménye pedig az, hogy mára a kender nem jelent többet a legtöbb ember számára, mint a törvény által tiltott könnyű drogot.

Forrás: