Ezzel az alapanyaggal megelőzhető a demencia?

Ha naponta egy tojást megeszünk, akár harmadával is csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát.

A tojásról régóta megy a vita, hogy egészséges-e vagy sem. Sokáig azt gondolták, hogy a tojásban található koleszterin nem tesz jót a szívünknek, azonban a dietetikusok már régóta azt vallják, hogy az a koleszterin, amit megeszünk, nem ugyanaz, mint amit a szervezetünk termel.

A tojás egyébként dúskál hasznos tápanyagokban, hiszen tele van D-vitaminnal, fehérjével és omega3 zsírsavval. Ezen kívül azonban tartalmaz még egy nagyon hasznos tápanyagot, ami nem más, mint a kolin, ami az agyunkkal képes csodát tenni.

Miért felelős a kolin?

A kolin elengedhetetlen a helyes anyagcsere-működésben, fontos szerepet játszik a méregtelenítésben és az egészséges zsírok termelésében, sőt, megfelelő mennyiségben javítja az agyműködést.

A Kelet-Finnországi Egyetem tudósai fedezték fel, hogy a kolin nemcsak segít javítani az agy működését, de védi is a szellemi hanyatlástól, az Alzheimer-kór kialakulásától.

A kutatás során 2500 középkorú férfi adatait vizsgálták, és azt figyelték meg, hogy 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik a kolinban leggazdagabb étrendet követték. Azonban ez nem minden, ugyanis, akik ilyen étrendet követtek, memória- és nyelvi tesztekben is jobban teljesítettek.

Foto:123rf.com

Hogyan vihetünk be több kolint a szervezetünkbe?

Szerencsére nem nehéz több kolint bevinni a szervezetünkbe, ugyanis a tojásban és a húsokban is megtalálható. Egy nagyméretű tojás 25%-át fedezi a napi kolinbevitelünknek, a második legjobb kolinforrás a marhamáj, azonban ez nem igazán tartalmaz további hasznos tápanyagot.

Olvasd el ezt is!

Kutatások bizonyították: ha ezt szedjük, csökkentjük a demencia kockázatát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.