Ezek növelhetik a migrén kockázatát

A Headache-ben megjelent áttekintés szerint az alultápláltság és az elhízás egyaránt összefüggésbe hozható a migrén kockázatának növekedésével.

A The Journal of Head and Face Pain című folyóirat beszámolt: Dr. Fahimeh Martami, az iráni Teheráni Orvosi Tudományok Egyetemének munkatársa és kollégái szisztematikus áttekintést és dózis-hatás metaanalízist végeztek a testtömegindex (BMI) és az elsődleges fejfájás betegség altípusa közötti összefüggést kutatva. Az adatokat 41 megfigyelési tanulmányból vonták be, 154 044 esettel és 792 500 résztvevővel.

elhízás

A kutatók megállapították, hogy a normál BMI-vel rendelkezőkhöz képest az alultáplált vagy elhízott résztvevőknél megnőtt a migrén kockázata (esélyhányadosok, 1,21, illetve 1,28). A BMI és az elsődleges fejfájás-zavar egyéb altípusainak kockázata közötti összefüggést korlátozott mértékben látták alátámasztani.

A BMI és a migrén közötti kapcsolat nem volt lineáris; a kockázat 20 kg/m² körüli BMI esetén volt a legalacsonyabb, és 29 kg/m² feletti BMI-értékeknél nőtt.

“Ez a metaanalízis egy nemlineáris összefüggésen keresztül a migrén fokozott kockázatára utal az alultáplált vagy elhízott egyének körében” – írják a szerzők. – “Ezek az eredmények alátámasztják azt az ajánlást, hogy a normál BMI valószínűleg alacsonyabb migrénkockázattal jár”.

Olvasd el ezt is!

Vesztibuláris migrén diéta: Hogy működik?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.