Csak műtéttel pótolható az ízületi porc

Számos tabletta, csodakészítmény ígéri, hogy a termék beszedésével, elfogyasztásával visszaépül sérült térdünkbe az a kocsonyás anyag, amely a fájdalommentes járást teszi lehetővé. Szakember szerint azonban inkább a porcfelszín erősítéséért kell mindent megtenni, ha pedig fennáll a probléma, sajnos a legrosszabb esetben már csak a műtét segíthet.

A panaszmentes, kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, hogy a csontok, az ízületek és az izmok hibátlanul működjenek együtt. Az idő előrehaladásával azonban a porccal borított csontvégek közötti ízületi résben található folyadék, illetve az ízületi porc összetétele is megváltozik, így végtagjaink nem tudnak súrlódásmentesen mozogni. A porcfelszín gyengeségének és elvékonyulásának több oka is lehet: elsősorban genetikai tényezői vannak, örökölhetjük ezt a hiányosságot. Nem mindegy, milyen módon terheljük a lábunkat: O-, vagy X-láb esetében a láb belső-, vagy külső része nagyobb terhelést kap. A harmadik ok pedig, amely befolyásolhatja a porc és az ízületi résekben található zselés anyag minőségét, az az extrém terhelés lehet. A szakember szerint több lehetőség is kínálkozik a folyamat megelőzésére, lassítására, vagy gyógyítására, de az ízületi véget alkotó üvegporcot egyikkel sem lehet teljesen visszapótolni. Dr. Börzsei-Knoll Veronika ortopéd-traumatológus fontosnak tartja, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és ne halogassuk a cselekvést.

„A porckopás kezdeti tüneteit észlelve hatásos lehet olyan készítmény bevitele, amely csökkenti a panaszokat. Természetes gyulladáscsökkentő anyagok, mint például a kurkuma fogyasztásával, vagy porc előanyagok, mint például a glükozamin, MSN, kontroitin szulfát, illetve C-vitamin, szelén együttes bevitelével segíthetünk a panaszokon. Ezek szedését kúraszerűen javaslom, néhány hónap alatt megerősíthetjük a porcokat. Ha azonban valaki vérhigítót szed, kerülendőek a korábban említett készítmények, mert így lelassíthatja a vérhigítási folyamatot” – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész.

térdfájdalom

Azokban az esetekben, amikor még műtét nélkül is be lehet avatkozni az ízületek egészséges működésébe, nem a pihentetés, hanem a mozgatás jelenti a megoldást.  Az ízületi porcfelszín táplálása az ízületi folyadékok segítségével történik. Amennyiben terhelés nélkül a porcfelszínek egymáson súrlódnak és elmozdulnak, ez a folyadék keringését és eljutását is biztosítani tudja. Jó példa erre a kerékpározás és az ellipszisgép. Ezek mellett a szakember az úszást és a nordic walkingot javasolja jótékony hatású sportolási lehetőségnek.

Ha már nagyobb a baj, több, még operációt nem igénylő eljárást vehetünk igénybe. Sokan csak azt a megoldást ismerik, amikor a panaszos járóbeteg-ellátáson sikosító, zselés injekciót kap az ízületébe. Létezik azonban már egy forradalmian új eljárás is, az úgynevezett sajátvér-terápia. A PRP-kezelés során a beteg véréből levett és lecentrifugázott vérplazma a normál vérhez képest 6-8-szor dúsabb trombocitákban, így még hatékonyabban serkenti a csont és a lágy szövetek gyógyulását. Magyarországon először egyébként az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban alkalmazták az egyetlen kezelésből álló eljárást és eddig több mint 200 betegen segítettek öt év alatt.

„Előfordulhat azonban, hogy már csak a műtét segíthet” – folytatta Dr. Börzsei-Knoll Veronika. – „Tengelykorrekció során áthelyezzük az anatómiai tengelyt, így a terhelést is, hogy a porcfelszín kisebb terhelésnek legyen kitéve. Megoldást jelenthet a porcfelszín átültetés, a mozaikplasztika, amely során olyan felszínekről, ahol nincs terhelés, de porcfelszín borítja, „pogácsaszaggató” elve alapján, csont és porcpogácsákat veszünk ki és ültetjük oda, ahol már nincs porc. A legsúlyosabb esetben pedig művi ízületi porcfelszínt, vagyis protézist ültetünk be.”

 

Forrás: