COPD Világnap – Nincs túl késő!

A COPD Világnap idei mottója: “Nincs túl késő!” Ez a pozitív üzenet kiemeli a jelentőségét azoknak az akcióknak, amelyeket az emberek légúti egészségük védelmében tehetnek, a COPD betegség bármely szakában.

A COPD Világnap alkalmából a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE) és a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) ingyenes légzésfunkciós szűréssel, illetve leszokást támogató tanácsadással hívja fel a politikusok figyelmét a COPDre, az alattomos tömeggyilkosra.

Szakértőink 2012. november 14-én (szerdán) 9:30 és 16 óra között a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által az Országgyűlés Irodaházában (1358 Budapest, Széchenyi rakpart 19.) a képviselők és az ott dolgozó munkatársak részére szervezett egészségnapon mérik a politikusok és munkatársaik légzésfunkcióját, és segítenek a leszokni akaró dohányosoknak.

A COPD népbetegség, amely rendkívül kedvezőtlen hatással van a betegek és a családjuk életminőségére, és világszerte millióknak okozza a halálát. Még az egyértelmű klinikai tünetekkel rendelkező COPD-s betegek 25-50%-a sincs tudatában annak, hogy ettől a betegségtől szenved.

Annak érdekében, hogy csökkenthessük a COPD által okozott terheket, minél nagyobb arányban kell kiszűrni a COPD-ben szenvedő betegeket, és biztosítani számukra a megfelelő kezelést és egyéb segítséget – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A COPD-t korai stádiumban gyakran nem ismerik fel. Részben azért, mert sokan a légszomjat, a krónikus köhögést és a légúti váladékképződést az öregedés és a dohányzás normális következményének tartják.

Azokra pedig, akik hevesebb légszomjjal küzdenek, annak tudatosulása, hogy a COPD egy gyógyíthatatlan betegség, rémisztően hat, amely eltántorítja őket az orvosi vizsgálattól és a kezeléstől.

A COPD egy egyszerű és fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálattal felismerhető. A COPD korai felismerése a legjobb esély arra, hogy megelőzzük vagy lassítsuk a tüdő további károsodását.

tudo26

Ma már olyan kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel a COPD bármely szakaszában lévő betegek életminőségét javítani tudjuk – hangsúlyozta dr. Mucsi János, tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke.

A COPD Világnap hosszútávú céljai

A COPD Világnap alkalmából felszólítjuk az orvosokat, a hatóságokat és a nemzeti szervezeteket, hogy működjenek együtt, és irányítsák a figyelmet a COPD-re. Ha az emberek és az egészségügyi szervezetek ismerik a COPD tüneteit, az ezektől szenvedők megfelelő kezelésben részesülhetnek, és tüdejüket megóvhatják a további károsodástól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.