Baktérium növelheti a HIV-fertőzés kockázatát a nőknél

Az afrikai hölgyeknél egyértelmű eredmény született

Különös dologra figyeltek fel a kutatók: a női hüvelyben levő baktérium-közösségek növelhetik vagy csökkenthetik a HIV rizikóját a hölgyeknél, attól függően, mely baktériumok élnek ott.

A hüvelyi mikrobiom meghatározó lehet a nőknél a HIV-fertőzés kockázata szempontjából – mutattak rá kutatók egy új tanulmány kapcsán.

A tudósok 7 baktérium fajt azonosítottak, melyek magas koncentrációban történő jelenléte jelentősen növeli a HIV-fertőzés kockázatát a nőknél. A felfedezés, melyet a Lancet Infectious Diseases szaklapban közöltek, csak megerősítette a bizonyítékot arra, hogy a hüvelyben élő baktérium-közösségek – a vaginális mikrobiom – növelheti vagy csökkentheti a HIV fertőzés rizikóját hölgyeknél, attól függően, mely baktériumokkal van dolgunk. Az eredményeket éveken át gyűjtött adatok alapján mutatták ki – ezeket AIDS-kutatók szedték össze 6 különböző afrikai nemzettől.

Fotó: 123rf

Mindezzel a kutatók közelebb kerülhetnek annak megértéséhez, miként segíthetik elő a biológiai állapotok a vírusfertőzést, amely az immunhiányos szindrómához vezet, vagyis az AIDS-hez. S talán a jövőbeni kutatásokhoz is új segítséget adnak” – emelte ki David Fredricks, a tanulmány vezetője, a Seattle-i Fred Hutchinson Cancer Research Center orvosa. A „nyomok” különösen fontosak az olyan területeken, mint a szubszaharai Afrika, ahol a nők 56 százaléka HIV fertőzéssel küzd.

A hét bakteriális faj közül, amely a magasabb kockázathoz kapcsolódik, az ún. Parvimonas 1-es típusa a legszembetűnőbb – mely egyébként nem adna okot különösebb aggodalomra. A kutatók azonban rájöttek, hogy azok a nők, akiknél magasabb koncentrációban fordul elő ez a típus, sokkal nagyobb valószínűséggel, 4,6-szor nagyobb eséllyel kapják meg a HIV-fertőzést. Az is kiderült, hogy a fertőzés valószínűsége a baktérium koncentrációjával együtt nőtt. A biológusok ezt „dózisfüggő válasznak” hívják. Minél több a baktérium, annál nagyobb a HIV-fertőzés kockázata. Három másik baktérium fajnak hasonló volt a dózisválasza.

Az információkhoz Afrika öt legnagyobb tanulmányára is szükség volt, melyeket ebben az országban folytattak le. 87, HIV-fertőzésben szenvedő nő mintáinak molekuláris tesztelését végezték el, valamint 262 nő mintáit is megvizsgálták, akiknél nincs probléma – kifinomult elemzést végeztek a hüvelyi mikrobiális közösségek összevetésével mindegyik csoportban.

Az eredmények egyeztek, s különösen három kategóriában – a terhes nők, a testükből élők, valamint azon nők körében, akik kezdetben HIV-negatívak voltak, de HIV-pozitív partnerrel kerültek kapcsolatba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.