Az üdítő, a narancslé és a köszvény

A túl sok cukros üdítő és a narancslé is befolyással lehet a köszvény kialakulására. Mit tehetünk ellene?

Ízületi gyulladás a túl sok cukros üdítőtől vagy a narancsé miatt? Ki hallott már ilyet? Egyelőre még nem sokan, pedig a kutatások ezzel kapcsolatban valós összefüggéseket állapítottak meg. A köszvény egy különösen fájdalmas formája az ízületi gyulladásnak, így fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi válthatja ki, vagy súlyosbíthatja a már meglévő betegséget.

Azzal mindenki tisztában van, hogy elegendő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni. Többek között a hormonok működését is befolyásolja és ezzel együtt kihat a testbe jutatott táplálék megemésztésére és a tápanyagok, vitaminok kiválasztására. Annak viszont kevésbé vagyunk tudatában, hogy nem mindegy, milyen itallal oltjuk a szomjunkat.

energiaital

Többet árthat, mint használ

Az édesített, cukrozott üdítők több szempontból ártanak az egészségünknek. Mind a különleges árnyalatokat biztosító színezőanyagok és tartósítószerek, mind az a rengeteg cukor, amik az édes ízüket adják. Sőt, valójában az okozza a legnagyobb gondot.

Miért veszélyes?

A problémát vizsgáló kutatás végeredményében a fruktózt tették felelőssé mindezért. A narancslé és az édesített üdítők fogyasztása túl nagy mértékben emeli meg a szervezet fruktóz szintjét. Ez pedig olyan mérvű húgysavtermelődést indít el, amely károsodáshoz vezet. Ha a húgysav meghaladja a normál értéket, kicsapódik és kristályos formába rendeződve óriási fájdalmat okoz az ízületekben. Így képes az üdítőkben lévő cukor végül köszvényt előidézni.

cola9

Ösztrogén az ízületi gyulladással szemben

Nagyobb veszélyben vannak azok a nők, akik sok cukrozott üdítőitalt fogyasztanak és már átestek a menopauzán – derült ki a vizsgálatból. Akkor ugyanis lecsökken a szervezet ösztrogén szintje és ezzel együtt megnövekszik a száma a köszvény kialakulásának a hölgyek körében.

Diétával a köszvény ellen

Az ízületi gyulladás hatásos kezelése a diétázás. Mivel a problémát a normál értéket meghaladó fruktóz okozza, így a szervezetbe juttatott cukor mennyiségének csökkenése elsődleges szempont. Ha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, egyre gyakoribbá válhatnak a köszvényes rohamok. Tehát ennek tudatában változtassunk káros szokásainkon, és gondoskodjunk az egészségünkről.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.