Az ember nem változik

Egy tanulmány szerint fiatalkori szokásainkról felismerhetőek maradunk idősebb korunkban is.

A gyerekkorban megfigyelt személyiségjegyekből kikövetkeztethető, hogyan fog az ember viselkedni felnőttkorában. A tanulmányt a Kalifornia Egyetem, az Oregoni Kutató Intézet és az Oregoni Egyetem kutatói végezték. Egy, az 1960-as években Hawaii szigetén készült tanulmány adatait használták fel, amiben mintegy 2400, etnikailag sokszínű általános iskolás gyermekről készült elemzés.

A kutatók összehasonlították a tanárok által készített személyiségértékeléseket 40 évvel később. Ezek közül több, mint 140 interjút videóra vettek. Meglepő volt, amit találtak, mondta Christopher S. Nave, aki doktorandusz a Kalifornia Egyetemen. A kutatók négy személyiségtípust figyeltek meg ? verbálisan folyékony, alkalmazkodó, impulzív és önmagát elnyomó. A folyékonyan beszélő fiatalok- más szóval bőbeszédűek – középkorú felnőttként a szellemi ügyek iránt mutatnak érdeklődést, folyékonyan beszélnek, mindent igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani, és roppant intelligensek.

A csöndesebb gyerekek felnőttként gyakrabban kérnek tanácsot, korán feladják, ha akadállyal szembesülnek, és ügyetlenül bánnak más emberekkel. Az alkalmazkodó gyermekek – akik könnyen és sikeresen kezelnek új helyzeteket ? később vidám, folyékonyan beszélő felnőtté váltak, akik élvezik a szellemi kihívásokat. Akire nem volt jellemző alkalmazkodóképesség, felnőttként gyakran mond negatív dolgokat önmagáról, gyakran kér segítséget egy gond megoldásánál és nehezen kezeli a többi embert.
13661
Az impulzív diákok gyakran hangoskodnak idősebb korukban, sokminden érdekli őket és nagyon beszédesek. A nyugodtabb gyerekeknél felnőttkorban megfigyelhető, hogy félénkek, tartózkodóak, és bizonytalanok. Akik fiatalon hajlamosak voltak önmagukat háttérbe szorítani ? vagyis a szerényebbek, akik másokat helyeztek saját érdekeik elé és sosem vágtak fel semmivel ? felnőttként gyakran éreznek bűntudatot, igénylik a megerősítést, gyakran rosszat mondanak magukról és kifejezetten bizonytalanok. Amelyik gyerekre ez kevésbé volt jellemző, mára gyakran hangoskodik, érdeklik az intellektuális kérdések és leereszkedő magatartást mutat.

“Ez egy részünk, egy része a saját biológiánknak. Az élet eseményei is befolyásolhatják viselkedésünket, de el kell ismernünk, hogy hatalmas szerepe van jellemünknek jövőbeni viselkedésünk megértésében is” – írták a szerzők a Social Psychological and Personality Science című folyóirat következő számábanmegjelenő cikkben.

Forrás: