Az Alzheimer-kór kialakulásának hátterében az állhat, hogy az agy lassabban távolítja el a káros béta-amiloid fehérjét.
A Science tudományos magazinban közölt tanulmány eredménye segít megmagyarázni, miért halmozódnak fel béta-amiloid fehérjeplakkok az Alzheimer-kóros emberek agyában.
Mint Randall Bateman, a St. Louis-i Washington Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője emlékeztetett rá, a betegséggel érintett emberek agyában a kóros fehérjéből százszor vagy akár ezerszer több van, mint az egészséges emberekében.
Béta-amiloidot normális esetben is termel az agy, ezért a kutatók azt vizsgálták, miként halmozódik fel egyeseknél, míg másoknál nem.
Ehhez 12 Alzheimer-kóros és tizenkét egészséges embernél nézték meg, hogy milyen ütemben termelődik agyukban a fehérje, és milyen ütemben szabadul meg tőle szervezetük.
Kiderült, hogy mindkét csoportban ugyanolyan ütemben termelődött a béta-amiloid, ám az Alzheimer-kóros páciensek agya harminc százalékkal lassabban szabadult meg tőle.
A kutatók számítása szerint ez azt jelentheti, hogy a fehérje felhalmozódása tíz évvel korábban megkezdődhet, mint ahogyan az első tünetek megjelennek.
Úgy vélik, hogy ezen az időtartamon belül egyensúlyba lehetne hozni az agyban a termelődő és távozó fehérje mennyiségét, ezáltal megelőzhetővé válna a kór kialakulása.
vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);
Forrás: