Amit tudni kell a véradásról

A WEBBeteg.hu debreceni és budapesti szerkesztősége véradással tisztelgett a véradók előtt, így hívva fel a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára. Az eseményre elkísérte kollégáinkat Fehér Balázs, a Carbonfools zenekar frontembere.

Hasznos információk a véradásról.

Országszerte negyvenhat helyszínen és az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben várta a véradókat a Magyar Vöröskereszt kedden, a véradók napján. Fehér Balázs, a népszerű Carbonfools zenekar énekese elkísérte a WEBBeteg szerkesztőségét a Budai Regionális Vérellátó Központba:

"Minden jó ügy mellé szívesen állok, és a véradás különösen ilyen" – mondta a frontember, aki szerkesztőségünk budapesti munkatársait kísérte el a véradásra, közben pedig ki is kérdezte az asszisztenseket a folyamatról. Balázs már csak azért is különösen fontosnak tartja a véradást, mert mint megtudta, nagyon kevés a hozzá hasonló korú, fiatal véradó a szolgálatokon.

Bár a WEBBeteg a véradók napját választotta, ez nem jelenti azt, hogy az év többi napján ne lehetne vért adni. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 430 ezer egység vérre van szükség, évente több mint félmillió önkéntes véradományára számítanak a gyógyulásra váró betegek. Nincs vérhiány, de fontos a folyamatos segítségnyújtás.

ver28

Véradási szabályok és tippek

Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Sok közkeletű tévedés és félreértés kering azonban a köztudatban ennek a menetéről, amelyet most tisztázunk.

A legfontosabb szabály, hogy véradó minden egészséges nagykorú, de 65 évesnél fiatalabb személy lehet (amennyiben súlya nagyobb, mint 50 kilogramm). Véradásra több formában lehet vállalkozni: vannak állandó helyszínek, ahol az év minden időszakában lehetőség van véradásra.

Egy év alatt egy személy csak meghatározott számú alkalommal lehet véradó: férfiak maximum ötször, nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. A véradó egészségének védelme érdekében, a szervezet regenerációját elősegítendő, két véradás közt minimum 56 napnak kell eltelnie.

A véradás menete

Véradás előtt az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg. A vizsgálat során természetesen a vér egyes jellemzőinek meghatározására is sor kerül, legfontosabb ezek közül a vér hemoglobintartalma. Olyan személyek esetében, akik első alkalommal adnak vért életük során, a vércsoport előzetes meghatározása is megtörténik.

Az orvosi vizsgálat egy tájékozódó jellegű fizikális vizsgálatból áll, mely során az orvos meghallgatja a szív- és tüdőhangokat, megtapintja a nyirokcsomókat, megvizsgálja a látható nyálkahártyákat (az esetleges vérszegénységről nyerhető így kiegészítő információ), és a vérnyomásmérés sem maradhat el.

veradas7

Amennyiben a vizsgálatok során eltérések fedezhetők fel, a vizsgáló orvos mérlegeli, hogy a véradót átmenetileg vagy véglegesen kizárja-e a véradásból. A kizárás sokféle betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges lehet, a vér alacsony hemoglobintartalmától kezdve a banális torokgyulladáson át a potenciálisan halálos veszélyt magában rejtő hepatitis fertőzésekig.

Véradásra célszerű étkezést követően érkezni. Ügyeljünk arra, hogy véradás előtt ne fogyasszunk zsíros, koleszterindús ételeket, mert a levett vér magas zsírsavtartalma előnytelen lehet a feldolgozás szempontjából. Fontos, hogy véradás előtt elegendő folyadékot fogyasszunk, az esetleges rosszullétek elkerülése érdekében. Mivel a véradás során viszonylag jelentős mennyiségű vér levételére kerül sor, a szervezetnek ez kisebb megterhelést jelent, amely ellen előzetes megfelelő kalória- és folyadékbevitellel védekezhet a véradó.

Mit vigyünk magunkkal, ha vért akarunk adni?

A véradás előtt a véradót fényképes igazolvány alapján azonosítják, és szükség van a TAJ kártya felmutatására is. A véradónak különböző papírokat kell kitöltenie, amelyek életmódjára vonatkoznak, illetve arra kérdeznek rá, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy a Magyar Vöröskereszt donornyilvántartásba vegye.

Forrás: