A levegőben is terjedhet a majomhimlő

A majomhimlő vírusa a levegőben is terjedhet, de csak akkor, ha közben “szoros, tartós szemtől-szembe érintkezést” tartanak fenn – mondta az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) igazgatója újságíróknak.

Mivel a betegség túlnyomórészt meleg férfiak körében terjed, a СDС igazgatója, Rochelle Walensky, figyelmeztette az orvosokat, hogy ne tévesszék össze a betegséget a gyakoribb szexuális úton terjedő betegségekkel.

A majomhimlő az emberi himlőhöz hasonló, és Nyugat- és Közép-Afrika egyes részein endémiás, ahol a fertőzött vadállatoktól lehet elkapni. A betegség kitörését azonban az elmúlt hetekben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 28 tagállamában regisztrálták, és szerdáig 1285 esetet erősítettek meg olyan országokban, ahol a WHO adatai szerint a majomhimlő általában nem fordul elő.

Az Egyesült Államokban 45 esetet regisztráltak, Walensky egy tájékoztató során elmondta, hogy a majomhimlő nem jelent ugyanolyan kockázatot a levegő útján történő terjedés szempontjából, mint a Covid-19.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

“A majomhimlő vélhetően nem marad meg a levegőben, és jellemzően nem terjed a közös légtérben töltött rövid időszakok alatt” – mondta. – “A vírus vélhetően nem terjed olyan interakciók révén, mint például egy alkalmi beszélgetés, az élelmiszerboltban való elhaladás vagy ugyanazon tárgyak, például egy kilincs megérintése.”

Walensky hozzátette, hogy bár a vírus “szoros, tartós szemtől-szembeni érintkezés” során légzőszervi cseppek útján is terjedhet, de jellemzőbb, hogy “a vírus a majomhimlős ember testén lévő testnedvekkel vagy sebekkel való közvetlen érintkezés útján fertőz“, vagy a beteg személy ruházatával, ágyneműjével való érintkezés útján.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség. A kiütés gyakran az arcon kezdődik, majd átterjed a test más részeire is, bár a WHO megjegyezte, hogy a jelenlegi járványban érintett betegeknél a nemi szerveken és a végbélnyíláson alakulnak ki elváltozások, és nem a fertőzés hagyományos, influenzaszerű tünetei.

A múlt hónapban Európában a kezdeti megbetegedések szinte kizárólag meleg és biszexuális férfiaknál fordultak elő, és ez a tendencia folytatódott. A CDC szerint “a meleg, biszexuális és egyéb, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak teszik ki az esetek nagy részét”, míg a WHO megjegyzi, hogy “az eseteket főként, de nem kizárólagosan olyan férfiak körében azonosították, akik magukat kiterjesztett szexuális hálózatok részeként azonosították”.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Egyre több a fertőzött hazánkban

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.