13 ötlet, hogy leszokjunk a dohányzásról!

A cigarettáról leszokni nem egyszerű – mégis meg kell próbálni, ezért a dohányosok többsége biztos módszereket keres, amellyel minél könnyebben megszabadulhat káros szokásától

Minden ember más, ezért aligha lehetne azt mondani, hogy mindenkinél beválik egy adott módszer, ha le akar szokni a dohányzásról. A leszokás nem könnyű, de nem lehetetlen. A legegyszerűbb talán, ha előszöris átgondoljuk, miért éri meg a leszokás és mi a személyes motivációnk a cigi letételére. Lássuk pontokba szedve a legjobb ötleteket a dohányzásról leszokáshoz:

Tehát, miért akarunk leszokni?

Az, hogy „mert nem jó nekünk”, sajnos nem elég motiváció. Erős és személyes indoknak kell lennie. Például mert meg akarjuk védeni családtagjainkat a passzív dohányzás ártalmaitól. Mert a tüdőrák gondolata megrémiszt bennünket. Mert hosszú ideig fittek és fiatalosak szeretnénk maradni. Válasszunk egy nyomós okot!

dohanyzas3Az elhatározás megvan, mégis, sok dohányos képtelen egyik napról a másikra letenni a cigit. A dohányosok 95 százaléka, aki terápia vagy valamilyen készítmény nélkül próbálja abbahagyni a dohányzást, visszaesik. Ennek oka az, hogy a nikotin függést okoz. Az agy hozzászokik a használatához és sóvárog utána. Hiányában érkeznek a megvonási tünetek.

Használjunk nikotin-helyettesítő terápiát

A nikotin elvonása frusztrálttá, depresszióssá, nyugtalanná, ingerlékennyé teheti a dohányost. A sóvárgás „csak még egy slukk” után nagy terhet jelenthet. Ezekkel az érzésekkel segít megküzdeni a nikotinpótló terápia – például nikotinos rágógumi, nikotin tapasz. Duplájára emeli a sikeres leszokás esélyét, ahogyan egy intenzív viselkedésterápia is segíthet. Ám ezen szerek használata, ha még nem tettük le a cigit, egyáltalán nem ajánlott!

Gyógyszeres segítséget is kérhetünk a nikotinelvonás tüneteinek enyhítésére. Léteznek ugyanis tabletták, melyek könnyíthetnek rajtunk, és azt is elérik, hogy a dohányzás kevésbé legyen vágyott dolog a számunkra. Más gyógyszerek egyéb tüneteken segítenek, így a depresszión, vagy a koncentrációs problémákon.

A dohányzásról leszokás ne történjen egyedül

Közöljük családtagjainkkal, barátainkkal, munkatársainkkal a szándékunkat, így átadva magunkat annak, hogy ők is bármikor ránk szólhassanak, ha rá akarnánk gyújtani. Támogatókra lelhetünk bennük és olyan személyekre, akiknek beszélhetünk arról, milyen nehéz a leszokás. Kombinálhatjuk a viselkedésterápiát a nikotinpótlással és/vagy gyógyszerszedéssel, hogy emeljük a siker esélyét.

Kezeljük a stresszt

Sok dohányos a stresszkezelésre használja a cigit. Segíti a relaxálásban. Ennek azonban más módjai is vannak, sőt, sokkal kellemesebbek is – így a rendszeres masszázs, a relaxáló zenék, a jóga vagy a tai chi gyakorlása. Ahogy csak lehet, kerüljük ezen felül a stresszes helyzeteket, különösen az elhatározást (miszerint leszokunk) követő első hetekben.

Kerüljük az alkoholt és mindent, ami rágyújtásra késztet: bizonyos tevékenységek és italok szinte összekapcsolódnak a dohányzással. A dohányosoknak nem kell bemutatni: amint kávéhoz nyúlnak vagy alkoholos italhoz, késztetést éreznek a cigire is. Ha általában evés után dohányoztunk, foglaljuk el magunkat mással, rágózzunk vagy mossunk fogat!

stressz6

Takarítsuk ki a lakást

Miután elszívtuk az utolsó cigarettánkat, tüntessünk el mindent, ami rá emlékeztet, valamint mossuk ki ruháinkat, tisztítsunk meg mindent, hogy ne maradjon nyoma a dohányzásnak, a dohányfüst szagának. Használjunk légfrissítőket, füstölőket, teljen meg otthonunk illata kellemes illatokkal. Nem kell semmit éreznünk és látnunk, aminek köze van a cigihez.

Gyakori a visszaesés, de nem szabad feladni: kezdjük újra és újra! Számos dohányosnak sokadjára sikerül a leszokás.  Vizsgáljuk meg az érzelmeket és a körülményeket, melyek a visszaeséshez vezettek. Kezdjük újra a próbálkozást következő hónapban. Erősítsük meg magunkat és elszántságunkat!

Mozogjunk!

A testmozgás nagyon jót tesz: nemcsak élénkít, frissít és formába hoz, de enyhíti a nikotin megvonásának tüneteit is. Amikor rá akarunk gyújtani, húzzunk inkább futócipőt! Vigyük le sétálni a kutyát, menjünk ki gyomokat húzogatni a kertbe. A mozgás attól is megvéd, hogy plusz kilókat szedjünk fel a dohányzásról leszokás miatt.

Együnk gyümölcsöket és zöldségeket: ne diétázzunk, mialatt éppen próbáljuk letenni a cigit! Az éhezés, az energiavesztés csak olaj a tűzre. De gyümölcsöket, zöldségeket már ekkor iktassunk be étrendünkbe, minél többet és többfélét. Egy tanulmány szerint egyébként ezek az élelmiszerek a cigi ízét egyenesen rosszá változtatják.

Válasszunk jutalmat!

Nem titok, hogy a cigi letevése jelentős anyagi előnyökkel jár. Azon a pénzen, amit dohányzásra költünk, számos más dolgot is vehetünk. Rakjuk félre az összegeket és találjuk ki, mi legyen az, amit megveszünk magunknak, ha sikeres volt a leszokás.

Gondoljunk bele a dohányzásról leszokás egészségügyi előnyeibe. Hogy milyen nagy érték az egészség, akkor értjük meg, amikor betegek vagyunk. Ám ha megszabadulunk a cigarettától, a szervezet igen rövid időn belül reagál. Csökken a vérnyomás, a pulzus szám szintén. A vérben levő szén-monoxid szint normálissá válik. 2 hét-3 hónapon belül csökken a szívroham, a tüdőproblémák kockázata, a tüdőfunkció jobbá válik.

No és semmiképp se feledjük: a hosszútávú előnyök között ott van, hogy lecsökken a koszorúér-betegség, a stroke, a tüdőrák és egyéb rákos megbetegedések esélye

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: