Dohányos mama, szívbeteg baba?

Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik várandósságuk első harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú szívrendellenességek.

A korai terhességük idején dohányzó nők magzatainál 32 százalékkal nagyobb kockázattal fordult elő a szívből a tüdőbe való véráramlás zavara, és 36 százalékkal nagyobb a szív felső kamrái közötti nyílás (kamrai sövényhiány) valószínűsége. Adolfo Correa, az amerikai betegség-megelőzési központ (CDC) munkatársa csoportjával 2525 veleszületett szívhibával világra jött baba, valamint 3435 egészségesen született gyerek anyjára vonatkozó adatokat tekintette át és elemezte.

shutterstock_94887011

Két olyan veleszületett fejlődési rendellenességre összpontosítottak, amelyekre vonatkozóan korábbi tanulmányok már felvetették, hogy megjelenésük összefügghet az anya dohányzásával is. A felső szívkamrák közti nyílás körülbelül minden ezredik újszülöttnél fordul elő, a szív és a tüdő közti véráramlási zavar ennél is ritkábban, 0,6 ezrelékes gyakorisággal fordul elő az Egyesült Államokban.

Az anya részéről a várandósság második és harmadik trimeszterében történő dohányzás is veszélyt hordoz a magzatra nézve, de mint Correa elmondta, az első trimeszterben alakulnak ki a baba szervei, ekkor a legérzékenyebb a magzat a környezeti hatásokra, ezért fókuszáltak erre a szakaszra. A kutatási eredményeket a Pediatrics című szakfolyóirat legutóbbi számában tették közzé.

Forrás: