Tüdőrák – A nagy dózisú sugárzás segíthet a gyógyszerre nem reagálóknak

Több esélyt adhat a betegeknek

Előrehaladott tüdőrák esetén a nagy dózisú sugárzás leállíthatja a daganat növekedését olyan betegeknél, akik nem reagálnak teljes mértékben a gyógyszeres kezelésekre.

Segítséget nyújthat a nagy dózisú sugárzás azon tüdőrákban szenvedő pácienseknek, akik nem reagálnak a gyógyszerekre.

Erre a következtetésre jutott egy új tanulmány, mely olyan betegeket gyűjtött össze, akik a tüdőrák oligo progesszív változatától szenvednek – ez azt jelenti, hogy a rák a szervezet más részeire is átterjedt, a páciensek pedig vegyes választ adnak a szokványos szisztémás kezelésekre, beleértve a célzott gyógyszereket, az immunrendszer-terápiákat és a kemoterápiát.

A kezelések lényegében sikeresen visszavetették néhány távoli daganat növekedését, de nem mindegyikét.

foto:123rf.com

A mostani tüdőrák-kísérlet során a kutatók rájöttek, hogy a gyógyszernek ellenálló helyeken a nagy dózisú sugárzás alkalmazása meghosszabbította a betegek progressziómentes túlélését – vagyis azt az időszakot, ameddig állapotuk stabilak maradt.

A sugárkezelést kapott betegeknél a rák átlagosan 44 hétig nem mutatott előrehaladást – ami azt jelenti, hogy a páciensek fele hosszabb, fele pedig rövidebb ideig progressziómentes maradt.

Ez ötször hosszabb időnek bizonyult, mint a szokásos kezelésben részesülő betegeknél tapasztalható, átlagosan 9 hetes progressziómentes időszak.

Az eredmények alapján ez a sugárzás-technika nagyobb „futásteljesítményt” biztosíthat ezeknek a betegeknek a szisztémás gyógyszeres terápia során – mondta dr. C. Jillian Tsai, a kutatás vezetője, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center rákközpont sugárzás-specialistája, onkológusa.

Fotó: 123rf.com

Az orvosok alkalmanként eddig is alkalmazták ezt a megközelítést a gyakorlatban. A páciens olykor jól jár a szisztémás terápiával, azonban néhány elváltozás már nem reagál a kezelésre, ezért az orvosok célzott sugárterápiát próbálnak ki a rákos növekedések szabályozására. A közelmúltig azonban ezt a taktikát nem tesztelték klinikai vizsgálatokban. Jelenleg három ilyen tanulmány zajlik – tette hozzá Tsai.

Légúti fertőzések és egyéb tüdő- vagy szívrendellenességek miatt is kialakulhat tüdőödéma, vagy más néven tüdővizenyő. Tüneteivel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Tüdőödéma – ezekre a tünetekre érdemes figyelni

Ahhoz, hogy a megközelítés a standard ellátás részévé váljon, több bizonyítékra van szükség – mondta dr. Steven Chmura, a Chicago-i Egyetem sugár-speicalista onkológusa, aki a fenti kutatásban nem vett részt.

Ez az első tanulmány, amely hivatalosan teszteli ezt a megközelítést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index