Top 3 ötperces mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  6.rész

A mélylégzéstől a mélyhallásig

A mindfulness, azaz éber meditáció tevékenység minden életkorban fontos – a stressz enyhítése érdekében és azért, hogy jobban jelen legyünk az adott pillanatban. Hogyan gyakorolhatják ezt a tinédzserek?

Egyre népszerűbb tevékenység a mindfulness gyakorlása a stressz csökkentésére, a szorongás enyhítésére, valamint azért, hogy jobban jelen lehessünk a mindennapjainkban, tudatosak és figyelmesek maradjunk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az éber meditáció hasznos lehet olyan problémák esetén is, mint a szorongás, a krónikus fájdalom és a depresszió. Segít, hogy lelassuljunk, tudatosabbá váljunk önmagunkkal és környezetünkkel szemben is.

Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  5.rész

Jó hír, hogy a mindfulness beépítése mindennapi rutinunkba hihetetlenül egyszerű lehet – életkortól függetlenül.

Léteznek 5 perces éberségi meditációs gyakorlatok is – amennyiben sűrű időszakunk van és kevésbé tudunk több időt szánni a mindfulnessre, ezeket is végezhetjük.

Nem feltétlenül zárja ki egymást, hogy megfelelően végigcsináljuk a napot és közben az éber meditációt is gyakoroljuk. Beépíthetjük életünkbe a mindfullnesst, függetlenül attól, mennyire van tele teendőkkel a naptárunk.

Mindfulness – Szorongás-kezelés éber meditációval  3.rész

Végezzük az alábbi gyakorlatokat.

1.Alap légzés

Ez az alap légzés egyszerű, egyértelmű meditáció, amely a lélegzetet használja az elme rendezésére.

  • Üljünk le vagy feküdjünk kényelmes helyzetben.
  • Belégzéskor figyeljük a lélegzetünket.
  • Figyeljük a lélegzetünket kilégzéskor.
  • Amikor az elme elkalandozik, finoman állítsuk vissza, hogy a lélegzetre összpontosítson.

A gyakorlat elmélyítéséhez koncentráljunk az érzésre:

  • a has és a mellkas kitágul és összehúzódik
  • a lehelet melege az orrlyukainkban és a torkunkban
  • a test érzete az üléshez vagy a padlóhoz érve

A legjobb, ha rendszeresen, minden nap ugyanabban az időben gyakorolunk. Kezdjük 3-5 perccel, majd idővel hosszabbítsuk meg a gyakorlatot.

2.Mélylátás

A mélylátás egyszerű mindfulness gyakorlat, amely a látást használja, hogy mélyebben a környezetünkre tudjunk hangolódni. Mindössze annyit kell tennünk, hogy kiválasztunk egy tárgyat, amely vonzó számunkra. Bármi lehet: színes sál, narancs vagy egy friss virág.

Foto:pixabay.com

Alkalmazzuk látásunkat, hogy szorosan kapcsolatba lépjünk az adott tárggyal. Tekintsük meg a hajtásokat, a színeket, a textúrát, a méretet és a formát. Nézzük alaposan, amíg meg nem látunk rajta dolgokat, amelyeket korábban nem vettünk észre.

Állítsunk be időzítőt 3-5 percre, így teljesen elmerülhetünk a folyamatban anélkül, hogy az órára kéne pillantanunk.

3.Mélyhallás

A mélyhallás gyakorlata hasonló a mélylátáshoz, azzal a különbséggel, hogy itt a hallásérzékünket használjuk. Nincs más dolgunk, mint leülni és hallgatni.

Hallgassunk közeli hangokat, például a lélegzetünket. Ezután valamivel távolabbi hangokat figyeljünk, például egy ventilátor zümmögését vagy azt, hogy valaki beszél a szomszéd szobában. Majd hallgassunk még távolabbiakat: például autók vagy repülőgépek hangját. Csináljuk a mindfulness gyakorlatot 3-5 percen át.

Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  2.rész

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.