Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  5.rész

Mit tegyenek a tinédzserek?

A mindfulness, azaz éber meditáció tevékenység minden életkorban fontos – a stressz enyhítése érdekében és azért, hogy jobban jelen legyünk az adott pillanatban. Hogyan gyakorolhatják ezt a tinédzserek?

Foto:mindenamihallas.hu

Egyre népszerűbb tevékenység a mindfulness gyakorlása a stressz csökkentésére, a szorongás enyhítésére, valamint azért, hogy jobban jelen lehessünk a mindennapjainkban, tudatosak és figyelmesek maradjunk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az éber meditáció hasznos lehet olyan problémák esetén is, mint a szorongás, a krónikus fájdalom és a depresszió. Segít, hogy lelassuljunk, tudatosabbá váljunk önmagunkkal és környezetünkkel szemben is.

Jó hír, hogy a mindfulness beépítése mindennapi rutinunkba hihetetlenül egyszerű lehet – életkortól függetlenül.

Lássuk, mit tehetnek a tinéndzserek ennek érdekében?

A tizenéveseket joggal gondolhatjuk kemény diónak, ha meditációról van szó. Szerencsére azonban sok tinédzser rendelkezik olyan érdeklődési körökkel, amelyek segíthetnek értelmes módon hozzáállni a mindfulness tevékenységhez.

1.A zene értékelése

A zene nagyszerű indítási pont lehet, ha a tinédzserek figyelmét szeretnénk megragadni és kipróbáltatni velük a mindfulness-t. A gyakorláshoz egyszerűen egy általuk kedvelt zenére van szükség és egy nyugodt helyre, ahol nem zavarják őket. Ideális esetben olyan zene kell, amit még nem hallottak túl sokszor. Nyugodtan lehet fejhallgatót használni.

Válasszon a tini egy dalt, amely ésszerű hosszúságú (egy 15 perces gitárszólót lehetőleg egy másik alkalomra tartogassunk). Ezután egyszerűen kényelembe kell helyezniük magukat és ráhangolódni a zenére.

Megkérhetjük őket, hogy figyeljenek arra:

  • milyen érzést kelt a testükben a zene hallgatása?
  • milyen különböző hangokat hallhatnak, amelyeket korábban nem vettek észre?
  • hogyan változik a lélegzetük a zene ritmusával?

Foto:123rf.com

2.Tudatos mozgás

A mozgás nagyszerű módja annak, hogy a tinédzserek saját testükre figyeljenek és elengedjék magukat – felszabadítva az elfojtott energiákat, lehetővé téve az önkifejezést. Ez egy másik módja annak, hogy a zenét alkalmazó mindfulness-t beépítsük a mindennapokba, ami különösen vonzó lehet a tizenévesek számára.

Az éber mozgás azt jelenti, hogy a testet mozgatjuk a zenére, de anélkül, hogy táncmozdulatokat végeznénk vagy gondolnánk arra, hogyan mutat ez. Egyszerűen szabadon folyó zenei interpretáció.

Nem lehet helytelenül csinálni. Mozgásunkkal egyszerűen kifejezzük, milyen érzés a zene hallgatása.

3.Rázzuk ki!

A mindfulness tevékenységek között a rázás is megfelelő lehet a tinédzsereknek. Ez egy másik szórakoztató módszer a mozgás és az éberség ötvözésére, nincs szükség hozzá zenére sem.

Feszültség- és traumaoldó gyakorlatnak is nevezik. A rázóterápia ülve vagy állva is végezhető. Összpontosítani kell bizonyos testrészekre, majd egyszerűen kirázni őket. Lehetnek ezek vicces mozdulatok is. A kirázás közben akár a levegőt is kifújhatjuk, majd lélegezzünk be mélyen.

Mindfulness – Szorongás-kezelés éber meditációval  3.rész

Közben a tinédzser kérdezze meg magától:

  • milyen érzés a testemben lenni?
  • milyen volt a testem és milyenek voltak az érzelmeim, mielőtt ezt megtettem?
  • milyen volt a testem és az érzelmeim, miután ezt megtettem?

Ismételje meg a gyakorlatot mindkét lábon, a csípőn, majd a test egészén – ügyeljen rá, hogy a test mindkét oldalán végigcsinálja. Rázza ki, mozgassa meg a kívánt részeket, beleértve a fejet, ujjakat és a feneket.

A technikáról érdemes videót megnézni, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

4.Rejtvények

A rejtvényeket is tökéletesen felhasználhatjuk a mindfulness gyakorlására. Kitűnő módszer az elme élesítésére, egyben éberségi gyakorlat is. Fókuszra van szükség, a részletekre való odafigyelésre és az elme jelenlétére – miközben szórakoztatóak és jutalmazóak is.

Ezek közé tartoznak a kirakós játékok, keresztrejtvények, a sudoku, szókereső és egyéb rejtvények.

fejtsünk keresztrejtvényt

Foto:pixabay.com

A tinédzserek élvezhetik ezeket és észre sem veszik, hogy egyidejűleg az éberséget is gyakorolják.  A reflexió ösztönzése érdekében megkérdezhetjük tőlük:

  • ha frusztrált vagyok, milyen érzés az a testemben?
  • amikor megoldok egy új puzzle-darabot, hogyan reagál a testem? Hogyan változik a pulzusom?
  • hogyan tudok másképp lélegezni játék közben, mint a kezdetek előtt?

5.Alkalmazások a telefonon

Ha hinni lehet a sztereotípiáknak, alig van tizenéves, aki nem használ egy applikációt sem a telefonján. Szerencsére számos olyan alkalmazás is létezik a tinédzsereknek, amelyek megfelelő módon éberséget és a meditációt tanítanak. Érdemes ezeket felkutatni számukra.

Mindfulness – Milyen gyakorlatok előnyösek csoportosan?  –  4.rész

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.