Szemgyulladást okozhat a medence vize

Erre készítse fel a gyerekét, mielőtt úszótáborba engedi!
 

Az életünk remélhetőleg szépen, lassan visszarendeződik a megszokott ritmusába. Megszervezhetők például a nyári táborok is, természetesen az érvényes járványügyi előírások betartásával. A szülőknek továbbra is fontos feladata, hogy a gyerekeket csak alapos felkészítés után engedjék el táborozni. Különösen igaz ez abban az esetben, ha úszótáborba megy a gyerek, hiszen a víz sok veszélyt rejthet. Annak a lurkónak pedig, akinek érzékenyebb a szeme, szemüveget, esetleg kontaktlencsét visel, még figyelmesebbnek kell lennie. 

Minden kisgyereknek óriási élmény és büszkeség, amikor sok-sok próbálkozás után önállóan teszi meg az első métereket a medencében. Emlékezzünk csak vissza arra, amikor gyerekként úszni tanultunk! Az első próbatételek már önmagukban megterhelőek. A sikertelen karcsapások, merülések egy lelkes gyereknek is kedvét szeghetik, főleg, ha egy helytelen lélegzetvételnél folyadék kerül a légzőszervekbe, vagy a nem megfelelően felhelyezett úszószemüveg alá befolyik a szemet elhomályosító, irritáló medencevíz.
 
Szemgyulladás a medencevíztől?

A medence vize gyakran irritálhatja a szemet, ami azonban kellő körültekintéssel kivédhető. A gyerkőcöt meg kell tanítani arra, mit tehet annak érdekében, hogy a szemgyulladást elkerülje. Ajánlott például úszószemüveget viselni, így kevésbé érintkezik a szem a vízzel. Ha a medencében töltött órák után mégis viszket, ég, vörösessé válik, esetleg váladékozik a szem, az annak a jele, hogy valamilyen kórokozó jutott a szemfelszínre.
Kontaktlencsével a medencében
 
„Kontaktlencse viselését ugyan 14 éves kortól javasoljuk, de alkalomszerű használatra, sportoláshoz már 12 éves kortól engedélyezhető. Az kétségtelen, hogy sportolásnál a legkényelmesebb megoldás lehet, de ha annak viselője – különösen egy úszótábor alatt – nem tartja be a kontaktlencse-viselés szabályait, abból komoly gondok adódhatnak. Gyermeküket figyelmeztessék, hogy csak tiszta kézzel helyezze be és vegye ki a kontaktlencsét, tilos annak túlhordása, és csakis ápolófolyadékban tárolható. Ha a víz hatására a lencse elmozdul és homályossá válik a látás, tilos dörzsölni a szemet, mert a kontaktlencse elszakadhat és sérülést okozhat a szaruhártyán, esetleg baktériumokat juttathatunk a szemfelszínre.  Vízbe merüléshez alapvetően jobb mellőzni a kontaktlencse használatot, ha ez nem kivitelezhető, akkor javasoljuk az úszószemüveg használatát. Az úszószemüveget úgy rögzítse a gyermek, hogy alá lehetőleg ne folyhasson be a víz, mivel a kontaktlencse viselése során mikrosérülések alakulhatnak ki a szaruhártya felszínén, amin keresztül a medencevízből bekerülő organizmusok komoly szaruhártya fertőzést okozhatnak. Amennyiben a vízben eltöltött idő után kellemetlen, égő érzés jelentkezik a szemben, és az nem múlik el egy-két nap alatt, érdemes szemész szakorvoshoz fordulni” – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Fotó: Budai Szemészeti Központ

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.