Pánikroham kezelése

A pánikrohamok, vagy az attól való félelem, hogy megint bekövetkezhet, lelkileg kiszolgáltatottá teszi azokat, akik ennek rendszeres elszenvedői. Egy pánikbeteg, aki be van zárva a négy fal közé, a félelme, a betegsége foglya. De ebből a fogságból van kiút.

Pánikroham, és az orvosi segítség

A pánikbetegségnek létezik egy teljesen egyénre szabott önkorlátozó tényezője. Bekorlátozza az életteredet, viselkedésedet. Figyeled, hogy mit lehet, és mit nem, és egyáltalán merre hány lépést tehetsz. Ez azonban rengeteg lemondással jár, ennek kezelése miatt fordulsz pszichológushoz, pszichiáterhez. A pszichiáter a gyógyszereid beállítása mellett a betegséged kezelésében is segít.

Tanácsokat kapsz, hogy mit tegyél, ha pánikrohamod van, hogyan viselkedj ilyen helyzetben.

Gyógyszeres kezelést kapsz. A gyógyszereid beállítását alapvetően az határozza meg, hogy milyen gyakran, és milyen erősséggel tör rád a pánikroham.

Az orvosi kezelés mellett abszolút helye van a terápiás foglalkozásoknak is. Ahol lelkileg arra igyekeznek felkészíteni, hogyan kezeld a betegséged. Megtanulod tudatosítani, hogy mi történik veled. Felismered, hogy a pánikrohamok időlegesek, a légzésed tudatos lassításával, vagy a figyelmed fókuszálásával hamarabb ura leszel a helyzetnek.

Mi zajlik le benned a pánikroham alatt, és után?

A félelmeid mértékét az határozza meg, hogy mi zajlott le benned lelkileg a pánikroham előtt és alatt. És az, hogy a pánikroham az alap lelki problémád mellett milyen járulékos hatást gyakorolt rád. Azaz: mennyivel növelte meg a már így is meglévő alap szorongásaidat az, ha át kellett élned egy-egy (vagy akár sorozatos) pánikrohamot.

Átélve a tüneteket, jó eséllyel elkezded figyelni magad, hogy észrevedd, és elkerüld a következő rohamot.

Ezzel azonban a figyelmed folyamatosan a pánikroham, a lehetséges tünetek, a következő roham köré szervezed.

Lehetséges, hogy a hozzád közel állók, illetve a munkahelyen nem ismerik fel, vagy képtelenek megérteni a pánikbetegséget. Emiatt lehet, hogy már sok kellemetlenséget élhettél át a megjegyzéseik, reakcióik miatt.

Az alap lelki problémáid, a szorongásaid, a pánikbetegség, és az amiatti félelmek, illetve a környezeted hozzáállása határozza meg a betegséged stressz szintjét.

 

Te magad hogyan tudnád a pánikrohamot kezelni az orvosi kezelés mellett?

A pánikbetegség a szorongásos betegségek egyik típusa. 

Mint minden szorongáson, itt is ront, vagy segít a saját stressz állapotod mértéke. Tehát: minél kevésbé stresszes az életed, annál nagyobb az esélye, hogy a pánikbetegség rohamai közötti időszakok egyre hosszabbak lesznek, és a rohamok egyre jobban enyhülnek.

Ezért a szokásos terápiás módszerek, és a légzésszabályzó technikák mellett a következők bármelyike hasznos lehet a pánikbetegség kezelése esetén hosszútávon:

  • Jóga
  • Meditáció
  • EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája)
  • Sport

Ne csak másoktól várd a pánikbetegségedből való gyógyulást. A fenti lehetőségek gyakorlásával a stresszszinted csökkenni fog, és ezzel te is aktívan hozzájárulhatsz a folyamatok javulásához.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.